Сълзите се образуват в слъзните жлези, разположени в близост до основата на носа. Те съдържат редица вещества, които предпазват външните обвивки на окото от вредното въздействие на чужди тела и бактерии. Има няколко вида сълзи. Първият се отделя постоянно, за да поддържа окото влажно. Вторият тип, т.нар. реактивни сълзи, се появяват при силно дразнене от химикали или чужди тела. Образуванетона сълзи може да бъде прекалено или понижено. Ето някои от най-важните причини за сълзенето на очите.

Алергии

Сълзенето често се причинява от алергични реакции към плесен, гъби, пърхот или прах, т.е. алергени, които се разпространяват по въздуха. Те достигат до конюнктивата - най-външната обвивка на окото, и пряко предизвикват реакция. Сълзенето може да се съпътства от зачервяване на околоочните тъкани и хрема. При вземане на противоалергични хапчета или спрей състоянието отшумява.

Блефарит

Това е възпаление на коренчетата на миглите. Те са устроени както всички останали косми по тялото ни. Космените фоликули, от които израстват самите мигли, са обект на "нападение" от страна на бактерии. Това става при лоша хигиена или понижен имунитет, например напреднала фаза на диабет. Очите са зачервени, сърбят и сълзенето е обилно. Това състояние често се съпътства с вирусни заболявания като ечемик. Лечението е внимателно почистване, може и с бебешки шампоан, както и антибиотичен крем.

Конюнктивит

Той може да се причини от бактерии или вируси. Окото е силно зачервено и сърбящо. Повишеният слъзен секрет има за цел отмиване на заразата. Това обаче невинаги е достатъчно. Необходимо е да се прибавят медикаменти на капки - стероиди, антибиотици. Напоследък има връщане и към традиционни методи - горещи компреси поне по 4 пъти дневно. Преди това обаче е задължително да се направи преглед при офталмолог. С овладяването на възпалението сълзите намаляват.

Запушване на слъзния канал

Това най-често се случва на бебета в кърмаческа възраст. Състоянието може да отшуми спонтанно или с лек масаж успоредно по носа от ъгъла на окото и основата на носа, надолу-нагоре. Понякога това не е достатъчно. Необходимо е налагането на мазила с антибиотик. При възрастни също може да се наблюдава такова нещо, но по-рядко. Лечението е сходно. Ако до седмица-две няма промяна, може да се обсъди смяна на антибиотика, а впоследствие и оперативно отпушване на канала.

Чужди тела

Те могат да доведат до нараняване на конюнктивата, както и на ириса. Това предизвиква нарушения на зрението и условия за по-дълбоки възпаления. Най-рискови групи в това отношение са хората, които работят в производството, строителството и пр. Незабавно трябва да се потърси доктор и да започне лечение. По подобен начин обилно сълзене се причинява от свръхчувствителност към светлина, но това е далече по-безобидно състояние.

Емоционални проблеми

Всички са го изживявали. Психиката повлиява нервна система, която чрез веществото ацетилхолин, образувано в мозъка, активира слъзните жлези. Съвременните психолози твърдят, че е полезно да се плаче - така се "отпуска" психиката. В напреднала възраст понякога сълзенето, както и самите емоции, започват да излизат извън контрол. Това е т.нар. емоционална инконтинентност. Хората, засегнати от това състояние, се разплакват по незначителни поводи, често дори без да разберат.