Д-р Антоанета Томова е онколог. Завежда отделение по химиотерапия в онкологичния диспансер в Пловдив. Тя отговаря на въпроса на Х. Николов(50 г.), Плевен

Липомите са най-често срещаните доброкачествени тумори на меките тъкани и обичайно се появяват подкожно. Най-често са по тялото или крайниците, като много рядко може се образуват вътре в организма. Това става в средната част (медиастинума) на гръдния кош или в коремната кухина, но там по-чести са злокачествените тумори на меките тъкани.

Повечето липоми са единични, меки, неболезнени и нарастват бавно. Все пак 2 до 3% от болните имат множествени липоми, които понякога се предават по наследство.

Липоматозата е термин за разрастването на зряла мастна тъкан не равномерно, а с надигания на кожата.

Единичните липоми са добре отграничени, делчести формации (бучки), съставени от мастни клетки, но отделени от съседната мастна тъкан от фина, тънка фиброзна капсула. Повявяват се вследствие на промени в гените на клетката. При вретеноклетъчния вариант на липома генетичните промени са на други места и там около липома има не мастна тъкан, а колагенобразуващи вретеновидни клетки. Такъв вид "бучка" се появява обикновено върху задната част на врата или раменете при мъже на възраст между 45 и 65 години.

Лечението се състои в локално изрязване и отстраняване на липома и това обикновено е достатъчно. В редки случаи - около 1-2%, може да се появи рецидив.

Вътремускулно разположените липоми се различават от подкожните по това, че са по-неясно отграничени. Те са по-скоро бавно растящи, дълбоко разположени образувания по тялото при хора на средна възраст. Само около 10% от тях са добре отграничени. Важно е да се разграничат от злокачествени липосаркоми.

Ангиолипомите са подкожни възли, обикновено при млади хора и при над 50% са множествени, най-често по горните крайници. Обикновено не са по-големи от 2 см, но понякога са болезнени, особено докато се разрастват.