Псориазисът е неизлечимо състояние, въпросът е да се постигне комфорт за пациента, казва дерматологът д-р Марио Нешков. За облекчаване на състоянието прилагат кремове, лосиони и шампоани със соли и кал от Мъртво море.

Не трябва да се дават дълго време кортикостероиди, те небива да се прилагат повече от 30 дни в годината, обяснява специалистът.

Защо не се препоръчва използването на тези препарати ли? Тъй може да се получи феномен на връщането: след евентуалното използване на кортикостероидни препарати и последващото спиране обривът се възвръща с по-голяма сила, казва дерматологът.

“Ако се налага употребата им, по-добре е да са под формата на кремове. Да няма цитостатици и имуносупресори - само когато се обхваща 30% от кожата”, допълва д-р Нешков.

Заболяването се характеризира с появата на зачервени плаки, покрити с люспи. Среща се при 2 на сто от населението. При болните се установява наследственост от около 30%. Част от тях страдат от болки в ставите (псориатичен артрит).

Лечението е вътрешно (витамини, ретиноиди) и външно (омекотяващи средства, емолиенти и препарати на растителна основа, казва специалистът. Той препоръчва морелечение, облъчване с ултравиолетови лъчи.