С това име са известни отоците, които се получават в рехавата съединителна тъкан под долните клепачи на очите. Те се появяват при различни ситуации. Могат да са признак на заболявания, най-често на бъбреците. А могат да възникват и при временни състояния като интоксикации. Ето някои от най-честите причини:

Дълъг сън

Много хора без съществени здравни проблеми могат да получат торбички под очите след прекалено дълъг сън. Отокът се разнася в рамките на минути до един час след събуждането. За поява на състоянието способства и приемът на много течности непосредствено преди лягане.

Преяждане

Обилните тежки вечери трябва да се избягват. Те натоварват бъбреците и черния дроб. Торбичките под очите са почти гарантирани, ако храната е била твърде солена и “полята” с алкохол. Ако на следващия ден се премине към разтоварваща диета, с увеличен прием на течности през деня, отоците биха се разнесли бързо.

Възпаления на бъбреците

Торбички под очите се появяват сутрин и поради заболявания на бъбреците. Функцията на тези органи по принцип се изразява във филтрация на кръвта. Нарушението на тази дейност става особено видимо сутрин, когато част от веществата започнат да се разпределят между меките тъкани, вместо да бъдат излъчени от тялото с урината. Ако наред с бъбречните проблеми човек страда и от сърце, е възможно въпросните отоци да се задържат и през деня. Иначе, когато са само с бъбречен произход, обикновено те се разнасят и изчезват часове след събуждането.

Диабет

Един от органите, които се увреждат в най-голяма степен от диабета, са бъбреците. Торбички под очите се появяват трайно при хора, които имат напреднал стадий на бъбречна недостатъчност вследствие на дългогодишен диабет. По правило тези пациенти се подобряват след хемодиализа. Отоците обаче невинаги изчезват след подобни процедури. Най-сигурният начин да съхраним бъбреците си при диабет е строгият контрол над кръвната захар и приемът на противодиабетни лекарства.

Хронични проблеми с черния дроб

Черният дроб също изпълнява пречиствателна функция в тялото. По тази причина и той най-често се уврежда при злоупотреба с алкохол или други психоактивни вещества. Възпаления на жлъчния мехур, както и на каналчетата в чернодробната тъкан могат да предизвикат отоци под очите. В тези ситуации торбичките под очите остават по-продължително време. Състоянието се съпътства от тежест в дясното подребрие. Ако продължи повече от седмица, е уместно да се направи консултация с личния лекар и изследване на кръвта, включително и ултразвук на черен дроб.

Прекаляване с лекарства

Някои медикаменти натоварват бъбреците и черния дроб, което води до поява на торбички под очите. Сред лекарствата, които най-често предизвикват подобни отоци, са редица антибиотици. За да се избегне този ефект, е необходимо заедно с тях да се приемат повече течности.

Хронични инфекции

В някои случаи причината за тежки отоци под очите е хронична инфекция някъде в тялото извън бъбреците или черния дроб. Първата стъпка при изследването е пълна кръвна картина и показатели за възпаление. Резултатите се интерпретират от личния лекар.