Д-р Динчо Георгиев е специалист по акушерство и гинекология. Той отговаря на въпроса на И. Маринчева (29 г.).

Причината за образуване на полипи в лигавиците на човешкото тяло обикновено (в 95 на сто от случаите) е прекомерно разрастване на клетките на съответната лигавица (хиперплазия). Такива полипи могат да се образуват от лигаците, покриващи носа, синусите, стомаха, червата, пикочния мехур, при жените специално може да има полип на канала на матката и друг на лигавицата, покриваща кухината на матката.

При наличие на полип в кухината на матката (ендометриален),обикновенно жената има неправилни (извън менструалния цикъл)кръвотечения и при ехографски (през влагалището) преглед от опитен гинеколог може да се прецени има ли данни за такова образувание в кухината на матката.

При данни или дори при съмнения за полип съвременната гинекология препоръчва като най-прецизен начин за диагностика и лечение хистероскопия за диагностика и хистерорезекция за отстраняването му. Апаратът, с който се извършва интервенцията, се нарича оперативен хистероскоп, който представлява тънка метална тръбичка, изпълнена с много мощна оптика и електроника. Завършва с миниатюрна видеокамера, която показва на голям цветен монитор цялата картина от кухината на матката. След огледа (хистероскопия) се прави или прецизна биопсия (взима се парченце тъкан за изследване) или операция (изрязване) на патологичното образувание. Всичко това се извършва с подходяща за конкретния случай анестезия - венозна или спинална.

Този метод може да се приложи при всяка жена за диагностика и лечение, защото е изключително щадящ по отношение на канала и кухината на матката - не случайно са наречени "минимално инвазивни операции". У нас се използва недотам точният израз "безкръвни" операции, като в този термин се включват както лапароскопиите (операции на матката и яйчниците и тръбите), така и хистероскопиите.

Престоят на жената в болничното заведение е само няколко часа. Работоспособността е напълно запазена - може да бъде на работа още следващия ден.

Много важно е, че при жени, които желаят да забременеят, това може да се опита след менструалния цикъл след операцията.

Рискът от рецидиви на полипи в кухината на матката е малък. Но трябва да се знае, че жена, която е имала такава операция, трябва задължително да се консултира с оператора си за хистологичното изследване на материала, взет при операцията. И да уточни през какъв интервал от време трябва да прави контролни прегледи.