Д-р София Ангелова, главен асистент в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести “Св. София”. Тя отговаря на въпроса на Христина Милчева.

Острите заболявания на дихателните пътища са най- често срещаните заболявания през есенно-зимния сезон.

Острият трахеобронхит представлява възпаление на лигавицата на трахеята и бронхите. Най-честите причинители са вируси (грипни, парагрипни, риновируси, аденовируси, коксаки), бактерии (стрептококи, стафилококи, хемофилус инфлуенце), вдишване на замърсен въздух с различни токсични вещества, студен въздух и др.

При добро състояние на ресничестия епител в дихателните пътища може да не се развие възпаление, тъй като чрез движение на ресничките се изхвърлят навън вдишаните токсични вещества, вируси и бактерии.

Под въздействие на цигарения дим обаче настъпва пълна парализа на ресничките, а злоупотребата с алкохол намалява общия имунитет на организма и се създават условия за възникване на възпалителен процес.

Значение имат и някои физични фактори - силни колебания в температурата и влажността на въздуха, които, ако се съчетаят с неподходящо за сезона облекло (тънки и разкопчани якета, без шалове и шапки, недостатъчно топли обувки в студените зимни дни) водят задължително до възпаление на дихателните пътища.

За подобряване на локалния имунитет на белия дроб е подходящо от началото на октомври да се използва имунотерапевтичен и профилактичен препарат.

Как протича трахеобронхитът?

Обикновено след инкубационен период от 1-2 дни се появяват характерни симптоми: отпадналост, главоболие, дразнене зад гръдната кост, кашлица, която първоначално е суха, мъчителна. По-късно става влажна с отхрачване на слузни секрети, които могат да станат гнойни, ако се добави и бактериална инфекция. Може да се повиши и температурата.

Как се лекува?

Преди всичко болните трябва да останат вкъщи. При вирусна инфекция лечението е симптоматично - прием на много течности (чайове, сокове, компоти, минерална вода), противотемпературни средства, витамин С, витамин А, противовирусни препарати, муколитични средства (етерични масла), които улесняват отхрачването. Важно е да не се провежда самолечение, а да се потърси помощта на личния лекар за точна оценка на състоянието и при добавена бактериална инфекция да се проведе навреме антибиотично лечение.