Внезапното лято ни разсъблече и извади на показ онези няколко килограма, които неусетно са ни се залепили през зимата. И ако не всеки, то половината българи наострят уши за рецепти как да ги стопят.

Бърза ориентация за 10-те най-популярни диети дава четвъртият том на "Енциклопедия алтернативна медицина", който излиза с "24 часа" на 2 юни. Поредицата става бестселър още при първото си издаване в САЩ, а вече може да се нареди и сред настолните книги на всяко семейство у нас.

Парадоксално е, но диетата, към която световната медицина има най-малко резерви, е създадена от инженер. Последователите й не могат да се преброят, но малцина знаят, че Натан Притикин стига до нея, загрижен за собственото си здраве. Какъв по-силен мотив всъщност!

В края на 50-те години на миналия век 42-годишният Притикин чува от лекаря си, че има сериозно сърдечно заболяване. Но както често се случва (у нас и до днес), медицинските съвети как да промени живота си, за да го удължи, са оскъдни. Инженерът обаче решава да се вслуша в разума и сигналите на тялото си и започва да разработва свой хранителен режим в полза на сърцето.

Цели двадесет години търпеливо изследва различни диети и ги проверява на практика. Стриктно записва показанията на кантара и реакциите на своя организъм към различните храни, подкрепени с кръвни изследвания и редовни прегледи. Така стига до извода, че най-полезна е диета с ниско съдържание на мазнини, но с много фибри. Ефектът обаче е пълен, ако хранителният режим върви в комплект с умерени физически упражнения. Като доказателство показва здравния си картон. Какво по-убедително за хора в подобно положение. И не само това, последвалите многобройни проучвания на учени от различни държави потвърждават ползите.

Диетата става популярна и заслужено носи името на създателя си Притикин. Отслабнал и укрепил сърцето си, инжернерът прави иследваща стъпка - открива център за дълголетие във Флорида, след това и в Калифорния. Издава и книга, която надскача по продажби всички очаквания. В съавторство със сина си Робърт публикуват още осем.

По своята същност Диетата на Притикин е противоположност на друга популярна програма - на Аткинс. Първата залага на ниско съдържание на мазнини и протеини и изобилие от пълнозърнести натурални комплексни въглехидрати. Втората - на високо съдържание на мазнини и протеини и ниско съдържание на въглехидрати. Кардиологът и интернист разработва този модел в началото на 70-те години на ХХ век и го издава в книга. Д-р Робърт Аткинс препоръчва обилни порции месо, яйца, сирене и ограничава драстично хляба, пастата, плодовете и захарта. Това е форма на кетогенна диета, стимулираща образуването на въглехидрати от мазнини, при което се отделят ацетонови субстанции. От тази теория тръгва т.нар. нисковъглехидратна революция, довела до създаването на тематични хранителни магазини и ресторанти. Аткинс издава още няколко книги и усъвършенства диетата си до 2003 г., когато умира след контузия на главата, получена при падане. Феновете на диетата на кардиолога изтъкват бързото и очевидно отслабване. Самият Аткинс обаче предупреждава, че тя може да доведе до недостиг на витамини и минерали и препоръчва да се вземат хранителни добавки и витамини. За кого е подходящо такова хранене и има ли то противопоказания, какви са етапите на спазване на режима и кое е оптималното съчетание на ястия? Отговорите дава енциклопедията на алтернативната медицина.

Четвъртата книжка от поредицата може да бъде наречена том на диетите. Подобаващо място е отделено на “Зоната” - манията, която обсеби хиляди мъже и жени на Земята през последните 15 г. Биотехнологът към Масачузетския технологичен институт д-р Бари Сиърс пише книгата си за диетата през 1995 г. и оттогава се продава в повече от 1 милион екземпляра. Зоновата диета е една от най-популярните ограничаващи въглехидратите схеми на хранене.

Наричат “Зоната” още 40/30/30 заради спазване на пропорциите между въглехидрати, протеини и мазнини при всяко хранене. Сиърс е убеден, че главната причина за сърдечносъдовите заболявания не е повишеният холестерол, а екстремните нива на инсулин. Затова си поставя за цел да подбере храните така, че хормонът да бъде държан под контрол. Принципите на диетата са популярни, но защо се нарича така? Името идва от ползван от атлетите  израз за еуфоричното състояние на върхова ефективност - физическа и психическа, разкрива книгата. Извън любопитните детайли много достъпно представя и противовъзпалителната диета, средиземноморската, тези с привлекателни имена като “Южен плаж” и “Сила за живот”. Също и макробиотичната, елиминационната и хранителния режим с високо съдържание на фибри. Много ценни за първоначална ориентация са сравненията между 10-те популярни теории за отслабване и добро здраве. Пригледно са посочени достойнствата и критикуваните принципи на всяка от диетите. Има и примери за подходящи и забранени храни. Енциклопедията предупреждава и при кои заболявания диети са неуместни.

От страниците на четвъртия том човек научава и ранните сигнали на "модерни" болести като депресията и деменцията. И как може с алтернативни средства да им попречи да го завладеят. Интерес за всеки са и съветите какво да се прави при диария. Или дислексия, която за непосветения звучи като грешно изговаряне на дисекция.

Повече за болестите и преодоляването им без лекарства ще научите в ново представяне на поредицата във вторник, а самата книжка ще можете да вземете с вестника на 2 юни. В нея е отделено внимание и на нашумялата техника на отстраняването на токсини от тялото. В основата е идеята, че болестта може да е последица от натрупани отрови в тялото. Какви - четете в “24 часа” на 1 юни.