С Вера Крумова, завеждащ катедра по Ортодонтия към МУ, разговаря Илияна Ангелова

- Помощта на ортодонтите често се свързва с лечение на обратната захапка. На какво се дължи тя?

- Основният фактор е генетичният. Смята се, че това е най-често наследяваният дефект. Ето един пример: при династията на Хабсбургите поколения наред се е проявявала удължена долна челюст, която изпъква напред. Тя прави лицето да изглежда малко по-зловещо. Тази наследствена черта при тях е запазена върху монети, картини и портрети. Повечето мъже от династията пускали брада, за да прикрият този дефект.

- Пластични хирурзи също предлагат корекции на този дефект.

- Не препоръчвам подчертаване на скулите с помощта на пластичната хирургия, с хиалуронова киселина например. Това няма да доведе до подобряване на естетиката, нито промяна във функцията. Този вид деформации се коригират най-често чрез ортодонтско или комплексно ортодонтско-хирургично лечение, което най-често се провежда след завършване на растежа. Обратната захапка си остава проблем както за доброто сдъвкване на храната, така и за естетичния вид, ако не се лекува от ортодонт.
Има и друго много често срещано несъответствие - горната челюст е издадена напред повече от долната. Такава деформация имаше певецът от "Куин" Фреди Меркюри. Смята се обаче, че високото небце помага на силата на гласа и тембъра Вероятно по тази причина певецът не е искал да коригира природния дефект. Но пък и той изглеждаше по-симпатичен с изпъкнала горна челюст.

- С какво се занимават ортодонтите?

- Най-разбираемо - с правилното подреждане на зъбите и корекция на захапката. Особено притеснение предизвикват неправилно подредените предни зъби, които са най-важната част, защото са видими. Те могат да изпъкват напред, да са криви или с различна големина и форма.

- А естетиката?

- Ортодонтията не е само естетика. Това е профилактично-лечебна дисциплина. Водещото е функцията - добре подредените зъби и правилната захапка гарантират, че ще можем да използваме това, което природата ни е дала, максимално дълго. Естетиката и функцията вървят ръка за ръка.

- Можем ли да се предпазим от кривите зъби?

- Много е важна профилактиката при децата. Два пъти или поне веднъж в годината е необходимо детето да се прегледа от ортодонт, особено при смяната на зъбите. Хубаво е това да става, дори родителите да не забелязват нищо нередно. Необходима е здравна култура и повече грижа за децата. Закъсненията само усложняват ортодонтското лечение. То е бавно. Бързи ефекти не могат да се получат или ако това е възможно, то е при сравнително малко случаи за няколко месеца.

- Защо са толкова предпочитани брекетите?

- Брекетите имат много големи възможности, защото действат триизмерно. Те придвижват зъба във всички посоки. Независимо каква техника се ползва обаче, по-важното е диагностиката. Поставянето на брекетите е въпрос на техническа сръчност. Трудното е да диагностицираш - да планираш в кои случаи какви видове премествания ще се правят, какви видове материали ще се използват за различни клинични случаи.

- Важни ли са мъдреците?

- Счита се, че центърът на дъвчене се премества и отива назад към мъдреците. Затова там, където може, е хубаво да се запазят.

- Мъдреците често мъчат младите хора. Кога се налага ранното им вадене?

- Има си методики, по които се определя дали прогнозата за пробив е добра. Ако те имат неблагоприятен наклон, могат да създадат проблеми в пробива на кътниците или струпване на зъбите . Тогава е необходимо да се извадят. Особено неблагоприятни са долните мъдреци.

Те най-често са под наклон към зъбната дъга. Има различни изследвания в тази област. Някои смятат, че струпването на зъбите не се влияе от мъдреците. Други са на обратното мнение. Във всички случаи обаче важно значение има отново диагностиката. Екстракцията на мъдреците най-често е показана след 12-13 г. възраст, когато са пробили вторите кътници.

Неблагоприятният наклон на мъдреците може да попречи на пробива на тези кътници и тогава дъвченето е затруднено.

- Еволюцията не направи ли тези проблемни зъби излишни?

- При голяма част от хората няма зародиши на мъдреци. Наблюдаваме филогенетична редукция. Наличието на мъдреци може да се установи само с панорамна снимка след 9-ата година. След 10-ата - 11-ата година може вече да се прецени по-добре.

Има смисъл да си запазим мъдреците. Много често поради кариеси и усложненията от тях губим 6-и или 7-и зъб. Тогава при правилен пробив на мъдреците ги използваме за мостовидна конструкция или се придвижват напред по ортодонтски път, за да се запази дъвкателната ефективност. Но когато те са много лошо заложени, има деформация или опасност от разрушаване на корените на 7-ите зъби, тогава е необходимо да бъдат извадени.

- Рисковано ли е изваждането на мъдрец при млади хора?

- Изваждането става чрез гермектомия - отстраняването на зъба от костта. Това е рутинна манипулация, но се прави само от хирург. Иначе може да се получат усложнения, тъй като зъбът обхваща мандибуларния нерв. Те развиват корени като другите кътни зъби, но са в ъгъла на костта, която е много плътна.

- Как могат ортодонтите да помогнат при пародонтоза?

- Проблемите, свързани с пародонталните заболявания, са обект на комплексно лечение - пародонтолог, хирург, ортодонт, протезист. Ортодонтът има за цел да подреди правилно зъбите и да ги стабилизира, за да се запазят при лечение на по-възрастни пациенти. Много често се налага и в по-ранна възраст да се започне с подреждането на зъбите, защото още на младини може да започне оголване на предните зъби - рецесия, промени в лигавицата, оголването на корените, при травма или друга причина.

- Могат ли брекети да се използват и от възрастните?

- Ако захапката не е лекувана в детските години, с годините проблемът се задълбочава. В напреднала възраст фиксираната техника е най-подходяща за пациента. Не се нарушава говорната функция, контролира се движението на зъбите и лечението е гарантирано, защото брекетите не могат да се свалят, както подвижните апарати. Понякога те се поставят от вътрешната (лингвалната) страна на зъбите, но това зависи от диагностиката.

Проф. Вера Крумова е национален консултант и завеждащ катедра по Ортодонтия във Факултета по дентална медицина към МУ. Там е вече около 35 г. Преподава. Основните и професионални интереси са свързани с малформациите в лицево-челюстната област - цепките, които са познати още като "вълча" или "заешка" уста. На тази тема са дисертацията и монографиите на проф. Крумова. "Обичам както студентите, така и пациентите си", казва тя.
Проф. Вера Крумова е национален консултант и завеждащ катедра по Ортодонтия във Факултета по дентална медицина към МУ. Там е вече около 35 г. Преподава. Основните и професионални интереси са свързани с малформациите в лицево-челюстната област - цепките, които са познати още като "вълча" или "заешка" уста. На тази тема са дисертацията и монографиите на проф. Крумова. "Обичам както студентите, така и пациентите си", казва тя.