Няма логика, но понякога тялото атакува собствените си клетки с ожесточение, сякаш са чужди. Такова автоимунно разстройство е множествената склероза.

Болест, която поразява човека в най-активната му възраст - между 20 и 40 г., като доказано жените се разболяват по-млади от мъжете. Възрастовата рамка обаче не е 100% фиксирана. Коварното заболяване може да се прояви и на 12 или около 50-те.

Медицината вече знае кои клетки са отговорни, но все още не е известно каква е причината имунната система изобщо да започне такава арсесия вътре в организма. При влошаване на състоянието човек губи контрол над функциите на тялото си.

За сигурно лечение все още не може да се говори, но има терапии, които забавят напредването на процеса. Например при някои пациенти оплакванията се увеличават от горещо време като в момента. В такива периоди помагат студените вани или климатизирането на стаята, обяснява излизащият с "24 часа" утре нов, девети том на "Енциклопедия алтернативна медицина".

Положителен ефект може да се постигне и чрез носенето на специална жилетка, която охлажда пациента (без обаче да засяга температурата му) и стимулира участието на белите кръвни клетки в терапията.

Множествената склероза е заболяване на централната нервна система, която обхваща главния и гръбначния мозък. Разрушава се защитният слой на нервите - миелиновата обвивка, и те губят способност да предават импулсите.

С напредването на болестта се засягат и самите нерви, което пък води не само до проблем с движенията, а и с паметта, зрението, говора.

Диагнозата е по-честа сред бялата раса. Най-слабо засегнати са азиатците.

Учените приемат, че за развитието на множествената склероза освен автоимунните реакции вероятно допринасят наследствеността, вирусните инфекции, географското местоположение, начинът на хранене.

При роднините на болни хора вероятността също да влязат в регистрите е 1 към 50 срещу 1 на 1000 сред тези, които нямат близки с тази диагноза.

Нови изследвания установяват и връзка между няколко автоимунни заболявания, сред които множествена склероза, вълчанка (системен лупус), ревматоиден артрит.

В потвърждение на вирусната хипотеза е фактът, че повечето болни от мултиплена склероза имат високи нива на антитела към дребна шарка. Сковаващата болест може да се окаже закъсняла имунна реакция на тялото към вируси като този на дребната шарка или вируса на Ебщайн-Бар, причиняващ заболяването мононуклеоза.

Любопитна е статистиката на енциклопедията, че в тропическите страни инвалидизиращата болест е по-рядка, а в умерения пояс - над 40°, като Северна Европа, Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия, регистрират много по-висок процент.

Защо някои учени твърдят, че хранителният режим дава отражение върху риска за множествена склероза? При сравняване на болничните регистри и потреблението се оказало, че заплахата е по-малка в държави, в които традиционно се консумират повече риба и богати на соя храни. А рискът расте с количествата млечни продукти и животински мазнини.

Първи предупредителен признак за множествена склероза може да е неясно зрение, двойно виждане. Или мускулни спазми и изтръпване.

Напредването на заболяването си проличава по внезапните пълни или частични парализи на ръцете и на краката, треперенето, затруднения и неясен говор, по-слабия слух.

Кои храни повлияват благоприятно състоянието на болните и какви витамини и минерали забавят обездвижването, обяснява излизащата утре книжка от поредицата за алтернативна медицина. Тя се спира подробно и на друга "модерна" болест - инсулта.

На разговорен език го наричаме удар, вероятно заради внезапния ефект от увреждането на мозъка. Резултат е от спирането на притока на кръв, най-често заради запушена или разкъсана артерия.

Състоянието често е фатално, но има и по-леки, преходни форми, които не застрашават пряко живота. Инсултът обаче е водеща причина за смърт във всички западни нации и по-богатите азиатски страни. Средностатистически всеки четвърти мозъчносъдов пристъп е с фатален изход.

Профилактиката е насочена към грижа за кръвоносните съдове. Важно е да не се допуска стесняването, запушването и втвърдяването на артериите. От излизащия утре девети том ще научите как точно да се пазите от удар.

Ако не сте чували за Моцарт ефекта върху паметта, ще ви е интересно да научите как да се представите добре на изпит - ако учите на класическа музика.

Това е препоръката на терапевтите, които въздействат с мелодии. Те твърдят, че дори пациенти с увреждания от инсулт, мозъчна травма или други неврологични състояния се повлияват от музикотерапия.

Обясняват го с вроденото у човека чувство за ритъм. При засягането на двигателните функции музиката помага за синхронизация на мускулните усилия с възприеманата организация на звуците. С повече постоянство болният, подложен на "нотна" терапия, започва да се движи по-уверено.

Музиката може да бъде и ефективно средство за лечение на различни психически проблеми. А често тя става и средство на деца с аутизъм да се свързват с останалите хора и да се подобри адаптацията им.

Звучи невероятно, но музикалната терапия може да се прилага дори при хирургични процедури. Лекари установили, че музика по време на АГ операция езалог за по-малко болки и бързо възстановяване.

В раздела за навяхванията ще научим как да действаме при тези травми. При малките деца - докъм осемгодишна възраст, вероятността от навяхване е по-малка. Връзките са по-стегнати и се късат чак след като се счупят костите. А родителите имат чувството, че детето им не може да падне "като хората" и да мине с глезенка за изкълчено, а все е за гипс.

Спорно е кое е по-голям проблем при навяхването - болката или отокът. За по-леко протичане алтернативната медицина изписва тайнственото ПЛПП.

Става дума за изпитан алгоритъм: почивка и лед в продължение на 48 часа, пристягане (увиване в еластична лента) и повдигане на навехнатото или разтегнато място над нивото на сърцето. Диетолозите пък препоръчват витамин С и биофлавоноиди като допълнение към хранителния режим. Какъв да е той при контузии? Кои билки и хомеопатични препарати помагат - в том 9-и, който утре можете да вземете заедно с "24 часа".

Там ще намерите и отговор на гатанката какво означава, ако видите в здравния си картон заключение ГЕРБ.

Най-добре направете абонамент

За да се застраховате от пропуск на някой том, най-добре е да направите абонамент за цялата поредица от 16 книги на обща стойност 60,80 лв. с ДДС. Доставката може да бъде направена еднократно на 25.08.2010 г. или на два пъти по 8 тома. Заявки за абонамент за колекцията се приемат чрез Вестникарска група България с талон заявка в сайта www.vgb.bg, който можете да изпратите на адреса ни:

София 1504, бул. "Цариградско шосе" №47, или на e-mail: [email protected], или на факс: 00359 2 942 2841, 00359 2 942 2840.

Плащането се извършва по сметка на "Вестникарска група България" ООД в Райфайзенбанк, както и в рекламните офиси на ВГБ. Пълна информация - на телефони

02 942 20 36 и 02 942 20 37 всеки работен ден от 10 до 12 и от 14 до 16 часа или на e-mail: [email protected]. Който не успее да си купи навреме томовете от поредицата, може да ги намери в книжарницата на Полиграфическия комбинат на бул. "Цариградско шосе" №47.