По данни на Международната организация по акушерство и гинекология (FIGO) от много години броят на цезаровите сечения непрекъснато нараства. Различни фактори влияят върху тази тенденция - медицински, правни, физиологични, социални, финансови.

Цезаровото сечение е хирургическа интервенция, която носи потенциални рискове за майката и плода. В някои общества все повече жени изискват от акушера да раждат с операция по персонални и немедицински причини.

Нормалното раждане дава по-голяма сигурност в непосредствено бъдеще както за майката, така и за плода. Разрезът на матката е предпоставка за усложнения по време на следващата бременност и раждане. Лекарите са задължени да осведомяват бременните за тези наблюдения.

Несъмнено медицински показания за раждане с цезарово сечение като тесен таз, неправилно положение на плода и т.н. нямат алтернатива. Съществуват и относителни показания, при които раждането може да протече и нормално - акушерът трябва да прецени плюсовете и минусите от едно цезарово сечение (например възрастна първескиня, седалищно предлежание и т.н.).

Представата, че раждането с цезарово сечение е по-леко и по-безболезнено и че ще предпази от разкъсвания влагалището и външните полови органи, е неоснователна. От гледна точка на плода при новородени по този начин по-често се наблюдава т.нар. влажен бял дроб (повече течност в белия дроб), която при нормалното раждане се "изцежда". Това състояние води до затруднена адаптация на бебето. От друга страна, стресът за плода от нормалното раждане по различни механизми води до образуването на белодробен фактор, който спомага за разгъването на белия дроб особено при гранично незрели деца.

Цезаровото сечение трябва да се извършва при наличие на медицински показания, при които нормалното раждане води до риск за живота на майката или плода. Извършването на цезарово сечение по други причини е неетично.