Гъбичките по кожата на краката са един от най-често срещаните проблеми в дерматологията. Предизвикват се от различни видове патогенни за човека гъби, които се развиват при подходящи условия - повишена температура и влага на околната среда. Поради това проблемите с този тип инфекции се увеличават през летния сезон.

Най-често се засяга пространството между пръстите на краката, сводът на стъпалото и петите. Заболяването е упорито и изисква приложение на точните за съответния причинител медикаменти. Лечението трябва да продължи още няколко дни след пълното преминаване на оплакванията, за да се гарантира пълно излекуване.

Много често гъбичките по краката се усложняват със засягане на ноктите (онихомикоза). Онихомикозата може да порази ноктите на ръцете и краката. Това е най-честото заболяване на ноктите, като честота на проявата му расте с възрастта. Деца се засягат изключително рядко. Може да порази всяка част на нокътната плочка - свободния ръб, страничните ръбове или горната част на ноктите както на краката, така и на ръцете. При нелекувани случаи може да се стигне до тотално засягане на цялата нокътна плочка с разрушаване и загуба на нокти.

Онихомикозата не представлява заплаха за живота на пациентите, но може да предизвика силна болка, възпаление и затруднена физическа активност. Много важен момент е влошеното качество на живот в резултат на гъбичките по ноктите. Пациентите често изпитват неудобство от вида им, като това може да затрудни и социалната активност на потърпевшите.

За доказването на диагнозата онихомикоза дерматолозите осъществяват основно 2 типа изследвания освен стандартния клиничен преглед - вземане на материал от нокътната плочка за микроскопия, чрез която се откриват нишките на гъбичките, или посяване на материала в специални хранителни среди за установяване на точния причинител на микозата.

Лечението на онихомикозата е сериозно изпитание, тъй като ноктите на краката растат много бавно и се изисква време за израстването на напълно здрав нокът. Терапията е комплексна и се определя от специалист дерматолог, като трябва да се съобрази с вида на причинителя, степента на засягане на ноктите, възрастта на пациента, съпътстващи заболявания и др. При по-млади и здрави пациенти може да се разчита на локални антимикотични средства за лечение. При по-възрастни пациенти и при наличие на някои придружаващи заболявания се предпочита системната терапия (прием на антимикотични медикаменти през устата), строго съобразена с причинителя.

Отскоро съществуват и нови допълващи средства, използвани в лечението на онихомикозата, които целят да се отстрани единствено засегнатата от гъбичките част от нокътната плочка с помощта на кремове, съдържащи определена концентрация на урея. Кремът се фиксира върху повърхността на ноктите с помощта на специален пластир. Премахването на засегнатата от гъбичките част от ноктите ускорява процеса на оздравяване и намалява рецидивите, които са един от основните проблеми при това заболяване.

След пълното излекуване често се случва ново заразяване на ноктите и нова проява на болестта. За да не се допусне развитието на този сценарий, трябва да се спазва група от профилактични мерки: добра хигиена на краката; честа смяна на чорапите при засилено изпотяване; старателно подсушаване на краката след баня; дезинфекциращи спрейове за обработка на обувките; често проветряване на краката с избягване на обувки, произведени от изкуствени запарващи материали; индивидуални обувки, чехли и джапанки; навременно стартиране на лечение и при най-малко съмнение за рецидив. Заболяването няма склонност да се самоограничава и при наличието дори на миниатюрно петно от засегната нокътна тъкан трябва да се стартира лечение. В противен случай се стига до прогресивно разрушаване на нокътните плочки, както и до прехвърляне на инфекцията върху съседните нокти.

Д-р Петьо Брезоев, дерматолог
Той отговаря на въпроса на Стела Попова.
Д-р Петьо Брезоев, дерматолог Той отговаря на въпроса на Стела Попова.