Д-р Борислав Герасимов, ръководител на Неврологичната клиника в Университетската болница “Света Анна” в София. Той отговаря на въпроса на Павлина Паскова.

При доста голяма част от хората след определена възраст над 35 години, а при активни спортисти и по- рано, се получават дегенеративни промени в областта на шийните прешлени и междупрешленните ставички.

Това клинически се проявява точно с такива оплаквания и симптоми. В самите шийни прешлени има едни отвори, през които преминават шийните артерии, които кръвоснабдяват основата на мозъка, където са центровете за регулиране на кръвообращението, сърдечната дейност, съзнанието, температурната регулация, дишането и по-голямата част от обмяната на веществата в целия организъм.

Тези симптоми са само началото на бъдещи сериозни промени и е необходимо непременно консултация с невролог, който да постави точна диагноза и да предложи оптимално лечение.

Наличието на дегенеративни промени на гръбначния стълб в шийната област, където преминават тези артерии, се отразява на възможностите за пълноценно и адекватно на изискванията кръвоснабдяване на мозъка.

Допълнително се влошава кръвоснабдяването на тази жизненоважна област на мозъка при естествените възрастови, атеросклеротични и други промени в диаметъра, еластичността и дебелината на артериите.

Главният мозък е уникално природно творение, с невероятни компенсаторни възможности, който при всякакви екстремни състояния е осигурен с достатъчно кръв, кислород и хранителни вещества, осигуряващи оптималното му функциониране.

При мозъчносъдовата болест и при вертебро-базиларната недостатъчност симптомите са много характерни и не могат да затруднят никой опитен невролог. Притискането на гръбначния мозък от дегенеративните промени в гръбначния стълб само допълнително усложнява клиничната картина. Нарушеното равновесие на тялото, походката и позата е вследствие на увредени структури в основата на главния мозък, доставящи и обработващи информацията за положението на тялото и неговите части в пространството.

Първите неврологични симптоми, в началото, при преходните нарушения на мозъчното кръвообращение като главозамайване, световъртеж, залитане, падане, прилошавания, смущения в говора, краткотрайна загуба на съзнание, нарушено зрение, слабост или изтръпване на крайниците и други изчезват и болните "възстановяват" здравето си най-често в рамките на 24 часа.

Шийните дискови хернии, които най-често са основната причина за тези промени, са сравнително рядко, но много опасно състояние, защото уточняването на диагнозата и съответно правилният и успешен лечебен план са изключително отговорни, а понякога и много решаващи за съдбата на болните.

Болките и схващането на врата могат да се дължат на обикновена настинка,при която рефлекторно защитно се получава “втвърдяване” на паравертебралната мускулатура и силно болезнено до невъзможно движение в шийната област. Това е естествена защитна реакция на организма за ограничаване на движенията в тази област, при радикулити, миозити, миалгии и други лесно лечими неврологични състояния.

При дискова херния обаче е възможно притискане на важни нервни, съдови и други структурив шийната област, включително и на самия гръбначен мозък, което може да доведе до пълна парализа на цялото тяло, до инсулти и до тежки и опасни последици.

Шийната област е много деликатна и симптомите, предизвикани от различни патологични процеси там, са едни от най-сложните за успешно лечение

При дискова херния в шийната област последното и решаващо трябва да е мнението на опитен неврохирург, а за да бъдете представени на него, е необходимо да се посъветвате и да уточните диагнозата и лечебното поведение с най-добрия невролог, с когото можете да се консултирате.

Възможно е и консервативно лечение при липса на сериозни последици от съществуването на дисковата херния за неопределен период от време. Всичко зависи от последиците, до които е довело наличието на шийната дискова херния.