Ракът на маточната шийка е второто по честота заболяване сред жените в трудоспособна и детеродна възраст. В световен мащаб годишно се разболяват около 500 000 жени, от които 250 000 умират.

Скринингът за рак на маточната шийка има за цел да открива изменените клетки в ранните стадии, когато променените участъци могат да бъдат отстранени, така че да не се развие заболяването.

Всяка жена, навършила 21 години или три месеца след като стане сексуално активна, трябва да ходи на редовни профилактични прегледи и да й се взема цитонамазка - при гинекологичен преглед се вземат клетки от повърхността на маточната шийка. Взетата проба се разстила върху стъкло и се изпраща в специална лаборатория за търсене на абнормни клетки.

При необходимост пациентката се насочва за колпоскопия. Това е изследване, при което се прави директен оглед на съмнителните зони от маточната шийка с микроскоп и специален източник на светлина. Получените резултати от цитонамазката се разделят на 5 групи. I и II група са нормална находка. При тези пациентки се прави нова цитонамазка след 6 месеца. Ако и тя е нормална, следене веднъж на 12 месеца е достатъчно. При III група пациентките подлежат на контролно цитологично изследване след прилагане на противовъзпалителна терапия. Препоръчва се извършването и на колпоскопско изследване и биопсия при откриване на съмнителни участъци. При два последователни нормални резултата изследване на 12 месеца е достатъчно.

При IV и V група е необходимо да се вземе прицелна биопсия (тъканна частичка, която се изследва под микроскоп), тъй като в тези случаи най-вероятно става въпрос за злокачествен процес, който изисква съответното хирургично лечение.

Доц. д-р Николай Доганов е началник на Втора гинекологична клиника в “Майчин дом”
Той отговаря на въпроса на Костадина Йорданова
Доц. д-р Николай Доганов е началник на Втора гинекологична клиника в “Майчин дом” Той отговаря на въпроса на Костадина Йорданова