Първата задача, която трябва да се реши, е какъв е видът на аритмията и каква е причината за нея. За тази цел трябва да посетите специалист кардиолог, по възможност с електрокардиограма, записана по време на пристъп.

Сърцебиенето може да се усеща при различни видове нарушения на ритъма и да се дължикакто на сърдечни, така и на несърдечни заболявания. По тази причина се налага да се проведат функционални изследвания на сърцето - ехокардиография, Холтер ЕКГ, стрестест и при необходимост електрофизиологично изследване в специализирани клиники от опитни специалисти. Кръвни лабораторни изследвания могат да насочат към извънсърдечна причина за сърцебиенето, както е при повишената активност на хормоните на щитовидната жлеза например.

За да се разбере каква е причината за сърцебиенето, е много важно да наблюдавате какво го провокира - например физическо усилие, хранене, стрес, лекарства или други фактори, и да обясните подробно на лекаря ситуациите, при които се получава. Някои от пристъпните аритмии са по-безопасни, други крият рискове от усложнения като мозъчен инсулт, сърдечна слабост, загуба на съзнание и други. Например синусовата тахикардия е нормална реакция на стрес, тиреотоксикоза, повишена температура, но и може да е израз на сърдечна слабост, белодробна емболия и други.

Често пристъпното сърцебиене се получава от хипертоници и може да бъде израз на различен вид аритмия. В редица случаи не може да се разбере точната причина за сърцебиенето поради липсата на промени в сърцето или други органи.

Лечението на аритмията, която предизвиква пристъпите от сърцебиене, се провежда от кардиолог, който избира подходящите лекарства и ги променя при необходимост.

Контролът на състоянието на пациента се извършва няколко пъти в годината. При пристъпи със сърдечна честота от 170 удара в минута трябва да се обърнете спешно за лекарска помощ и да сте получили указания от кардиолог какво да направите в тезислучаи според вида на заболяването и аритмията.

Ако причината за сърцебиенето е сърдечен порок, исхемична болест на сърцето или други сърдечни заболявания, те трябва максимално бързо да се лекуват оперативно, интервенционално или медикаментозно. Когато сърцебиенето се причинява от заболявания на други органи, болните се насочват към съответни специалисти за лечение (ендокринолог, гастроентеролог и др.).

Когато медикаментозното лечение не помага и не е ясна причината за пристъпите, се провеждат специално инвазивно изследване и лечение в специализирани центрове и се прекратяват пристъпите с използването на специални електроди и апаратчета от опитни специалисти според вида на аритмията.