Сутрешната гимнастика е задължителна, а при дискова херния операцията е последен избор, съветва Димитър Бисерков, масажист от отделението по физиотерапия към ВМА.

Ръцете му са копринени, хвали го негова колежка. Тук е от ноември 2008 г. Губи зрението си при травма, за която не иска да говори. Родом е от Сандански, където след инцидента завършва вечерна гимназия. После се насочва към специалността лечебен масаж за хора с увредено зрение в медицинския колеж “Йорданка Филаретова” в София. Това е единственото учебно заведение в България, което предлага подобна възможност. Младият мъж си спомня приемния изпит по биология, който за него е бил устен - предизвикателство, с което успява да се справи.

"Преподавателите там са страхотни и напълно отдадени на професията си - подчертава Димитър. - Това нямаше как да не зарази и нас, техните студенти. Убеден съм, че и ние ще почнем да се раздаваме като тях. Благодарен съм, че завърших колежа."

От първия ден на своето обучение си поставя за цел да бъде сред първите по успех. И го постига.

"Моята цел е да се усъвършенствам в работата и се радвам, че имам към какво да се стремя - много е трудно човек да живее без мечти. Харесва ми, че мога да облекчавам страданието на хората", добавя Бисерков.

Доброто професионално обучение и личният чар му помагат бързо да си намери работа. След дипломирането веднага го назначават във Военномедицинска академия, където е ходил на практика и всички го познават и харесват.

Лечебният масаж е изключително полезен за хора с дискова херния независимо дали в областта на кръста, или шията, обяснява Димитър. И съветва всички страдащи от това заболяване да не бързат да се оперират, преди да са минали сериозен курс с физиотерапевтични процедури. Те облекчават болките, подобряват движенията и отлагат или премахват необходимостта от операция.

След хирургичната намеса пациентите също имат нужда от рехабилитация, подчертава масажистът. И тъй като всяка операция носи известен риск, неговият съвет е първо да се опитат масажите и лечебните процедури, преди човек да легне под ножа.

Професионалните умения на рехабилитаторите са почти единственото спасение и за страдащите от болестта на Бехтерев, която протича тежко и е прогресираща. При тези хора на практика гръбначните прешлени са сраснали един с друг и липсва каквато и да е било гъвкавост, а гръбначният стълб прилича на бамбукова пръчка.

Човек не може да си завърти само главата, а трябва да обърне цялото си тяло, ако искада погледне настрани. Нормалните движения са ограничени и това причинява силни болки. Наскоро Димитър е имал такъв пациент, който после му се похвалил, че от години за първи път след масажа е успял да се изкашля, без да изпитва остри болки.

“Това са естествени физиологични реакции при настинка например, но ние не си даваме сметка какъв огромен дискомфорт изпитват хора, които страдат при всяко закашляне”, уточнява специалистът.

Според Димитър ролята на рехабилитацията и като форма на долекуване, и като превенция се недооценява както от хората, така и от личните лекари. При плексит на раменния пояс например - често срещан проблем при заседнал начин на живот, личните лекари предписват инжекции и лекарства. Така болките утихват, но проблемът си остава.

Специалистът съветва да се направи курс по физиотерапия, въпреки че и самите пациенти обикновено предпочитат веднага да облекчат страданието си с хапчета, вместо да "губят" време за процедури.

След всички травми на крайници например също е препоръчително да се мине и рехабилитационен курс - особено наложително е това при скъсване на ахилесовото сухожилие. Но лекарите невинаги предписват процедурите, а повечето пациенти не знаят, че имат право на тях. И така се лишават от възможността да се възстановят по-пълноценно.

"Един от моите преподаватели в колежа работеше в МВР болница и ни казваше така: Колеги, аз правя половината работа - останалите 50 процента зависят от вас, и смятам, че е напълно прав”, припомня си Димитър Бисерков.

Лечебният масаж е незаменим за хора със заседнал начин на живот - дълго време пред компютъра или на волана. Вторачването в екрана и боравенето с мишка например предизвикват напрежение в гърба и "заковават" тялото в неудобна поза за часове наред. Човек забравя да се раздвижи и след време почват болките. Редовните процедури могат да предотвратят неприятни симптоми и появата на по-сериозен проблем.

Препоръчително е човек да прави един-два курса годишно или два пъти месечно да ходи на масаж. За съжаление здравната каса не покрива тези процедури и пациентите трябва да си плащат за тях сами. Тази услуга в Германия и Франция се поема от здравните каси.

Но дори да нямате време и пари за лечебен масаж, пак има начин да си помогнете, категоричен е Димитър Бисерков. Той съветва всеки да прави задължително сутрин гимнастика у дома.

Може да изглежда прекалено просто и дори наивно, но това е един достъпен и доказано ефективен начин всеки да си помага сам и да си спестява проблеми, категоричен е мъжът с лекуващи ръце.

ЗИНА СОКОЛОВА