Синдромът на “замръзналото рамо” се изразява в невъзможност за повдигане на ръката над нивото на рамото. Съпътства се с остра болка при всеки опит за движение. Това води до пълно обездвижване на предмишницата. Симптомите се появяват постепенно, като постоянно се усилват до нетърпимост. По принцип могат да отшумят от само себе си, но за дълъг период, от порядъка на 20 месеца. Ето някои от най-честите причини за появата на т.нар. адхезивен капсулит:

Възраст и пол

Застрашени са най-вече хора над 40-годишна възраст, като според проучванията жените са изложени на почти два пъти по-голям риск от възпаление на раменната става. Значение естествено имат и професията, хобитата. По-застрашени са активно практикувалите спортове, свързани с натоварвания на раменния пояс. Така също и хора, които не се пазят и се излагат на студ и течения. Конкретен пример за това е спане на отворен прозорец след тренировки с нередовни и несъобразени натоварвания.

Обездвижване

То играе много важна роля. Това може да се случи след счупване на ръката или рамото, както и поради тежко заболяване, което ни е приковало на легло за по-продължително време. Костите изтъняват. В същото време калцият излиза от тях и се полепва по сухожилията, като се променя нормалната функция на ставите. Това се компенсира чрез прием на таблетки с калций и с витамин D. Полезни са и различни видове упражнения, рехабилитация.

Травми

Сред тях на първо място е увреждане на рамото при удари или резки движения. Така настъпват възпаления на структурите около раменната става. Това са мускулите, ставната капсула, сухожилията. Те зарастват с различна скорост и при всяко движение се раздразват и предизвикват болка. Така се създават условия за дълъг период на зарастване, т.е. хронифициране на травмата. Най-доброто решение срещу това е обездвижването, но то пък води до нови структурни изменения и така се завърта един порочен кръг.

Инсулт

При него настъпват необратими изменения в мозъка, които водят до трайни нарушения на функцията на редица органи, които се контролират от засегнатите мозъчни структури. Най-често инсулт става в областта, която контролира двигателната дейност на ръцете и краката. Човек внезапно спира да може да си движи ръката, крака или цялата страна. Необходимо е спешно да се транспортира до неврологична клиника, където да се направят изследвания. Лечението може да е успешно, стига да започне в рамките на първите 90 минути от инсулта. Възстановяването на движенията трябва да започне още на следващия ден от рехабилитатор. Друго неврологично заболяване, което може да предизвика подобен проблем, е болестта на Паркинсон. Тя се лекува от невролози.

Плексит

При него настъпва прищипване или изобщо увреждане на нервите, излизащи от гръбначния мозък на ниво шийни прешлени. Тъй като те отговарят за движението и за чувствителността на рамото и ръката, настъпва характерното "замръзване". Лечението се осъществява с физиотерапия, компреси, рехабилитация, противовъзпалителни лекарства.

Системни заболявания

Сред тях на първо място са диабетът, заболяванията на щитовидната жлеза - хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм. Освен ендокринологичните проблеми не трябва да се пренебрегват и хронични сърдечни, както и възпалителни процеси, особено с автоимунен характер. Така че при всяко затруднение в движението на рамото трябва да се обръщаме към лекар.