Акад. Петя Василева, ръководител на Специализираната очна болница за активно лечение “Акад. Пашев”. Тя отговаря на въпроса на Марияна Иванова (35 г.).

Трепкането на очите представлява краткотраен неконтролируем спазъм на клепачните мускули (по-често горния). Епизодите на трепкане възникват внезапно без явна и непосредствена причина и са с продължителност от няколко минути. Те могат да се явяват и изчезват за период от няколко дни до седмици. По литературни данни такива оплаквания имат около 1:10 000 от населението, по-често при жените (2:1). Има становище, че честотата на трепкането нараства с възрастта.

Трепкането на клепачите най-често е вследствие на продължително зрително натоварване (втренчване в екран, микроскоп), обща силна умора, недостиг на сън, стрес, замърсен въздух, силен вятър, ярка светлина, както и при прекалена употреба на алкохол и кофеин.

Играенето на окото може също да е симптом на зрително напрежение поради некоригирано далекогледство или астигматизъм, сухо око, очна алергия, хронично възпаление. Към по-сериозните причини спадат различни неврологични разстройства.

Описана е и наследственост.

Приема се, че появата на трепкане често е проява на тревога и безпокойство, като се причислява към нервните тикове в неприятни ситуации.

Има и случаи, при които причината за този мускулен спазъм не може да бъде идентифицирана.

Колкото и да дразни появата на трепкането, най-често то изчезва бързо и почти незабелязано. Лечение не съществува, но трябва да се обърне внимание на посочените възможни въздействия и да се оцени индивидуално вероятната им роля.

Задължително трябва да се изследва зрението и да се носят предписаните евентуално очила. Другата основна причина (стрес, безпокойство) невинаги е лесно да се превъзмогне, но постигането на емоционално и душевно равновесие е най-сигурното средство за освобождаване от това неприятно трепкане, както и от всякакви болежки.

В допълнение бихте могли да си осигурите повече сън, да ограничите кофеина и алкохола, при сухо око да поставяте предписаните капки и да се погрижите за общо засилване на организма. Ако трепкането продължи повече от 1-2 седмици (макар и непостоянно), довежда до пълно затваряне на клепача, включва и други части на лицето, потърсете по спешност очен специалист.

Само той може да даде отговор за причината на вашето оплакване и да ви помогне.

На трепкането на окото (макар да изглежда невинно и само дразнещо) трябва да се обърне внимание, тъй като то може да премине в по-сериозни спазми или да е признак на неврологично смущение.