Доц. д-р Борислав Герасимов, началник на Клиниката по нервни болести в Университетската болница "Света Анна"- София

Той отговаря на въпроса на Т. Антонова

Мозъчните кръвоизливи са два вида: вътремозъчни (в мозъчното вещество)- 15-20% от всички мозъчни инсулти и субарахноидни (в мозъчните обвивки)- 1-4%. Кръвоизливите са много по-опасни за живота в началото на заболяването, но са с много по- добро, дори до пълно възстановяване впоследствие. В първите часове и дни след получаването смъртността при тях е много висока - от 40 до 60%. Когато обаче пациентите попаднат в големи и качествени болници, със съвременни възможности за специализирано лечение, те имат много по-голям шанс не само да оцелеят, но и да се възстановят успешно в много по-голяма степен от болните с мозъчни инфаркти (исхемични мозъчни инсулти), голяма част от които остават инвалиди до края на живота си. Това е свързано с факта, че кръвта, която се излива в мозъчното вещество от спукания кръвоносен съд, измества встрани мозъчните клетки и влошава тяхното оптимално кръвоснабдяване и обмяната на веществата, но не го прекъсва напълно, както при мозъчните инфаркти, където рязко и дефинитивно се прекъсва снабдяването с кръв и кислород в участъка от мозъка след запушения трайно кръвоносен съд и нервните клетки за минути и в първите няколко 1-3-6 до 12 часа загиват и не могат да се възстановят пълноценно и оставят трайни последици в дейността на увредения мозък и на функциите му, за които тази част от мозъка е специализирана да отговаря. Затова сега вече усилията са насочени главно в първите минути и часове на т.нар. остър период след началото на инсулта болният максимално бързо да се транспортира в най- близката голяма болница, в която има специализирани екипи, и да му се окаже най-ефективната и съвременна медицинска помощ, за да се спаси не само животът му, но и същевременно да се започне веднага коригиране и оптимизиране на възстановяването на притиснатите неврони.

Най-честите причини, водещи до разкъсване или частично увреждане на стената на кръвоносните съдове в мозъка, са артериалната хипертония (високо кръвно налягане), вродени или придобити аномалии на мозъчните кръвоносни съдове, промени в съсирваемостта на кръвта и склонност към кръвоизливи при някои заболявания на кръвта, възпалителни заболявания на кръвоносните съдове, увреда на кръвоносните съдове при интоксикации с наркотици като кокаин, хероин, амфетамини, алкохол и други. “Подмладяването” на мозъчните инсулти в последните години се дължи именно на увеличаване на относителния дял на вътремозъчните кръвоизливи у млади хора, подложени на постоянен стрес.

Клиничната картина е толкова характерна, че диагнозата не е проблем дори за неспециалисти. Силно главоболие, зачервено лице, нарушено съзнание, дори до кома, с парализа на десните или левите крайници, понякога с отклонение на погледа встрани, най-често през деня, по време на хранене, или при извършване на някои напрегнати физически или умствени дейности.

Мозъчните инсулти са изключително спешни състояния, поради което е необходимо болните да бъдат транспортирани по най-бързия възможен начин до най-близката голяма болница, в която има възможности за бърза диагноза чрез КТ (компютърна томография) или МРТ (магнитна резонансна томография), ангиография, понякога с изследване на ликвора, както и с възможности за интензивни и реанимационни грижи. Изравняването на налягането на кръвта в хематома (кръвоизлива) и околната мозъчна тъкан е въпрос на минути, при което кръвоизливът спира нарастването си (ако не пробие в субарахноидното или вентрикулното пространство).

Запомнете

10-те най-чести и най-характерни симптома за започващ мозъчен инсулт и се обадете на тел. 112 или 150, ако вие или ваш близък получи част от тях!

1.Изкривяване на лицето;

2.Внезапна слабост на ръка или на крак;

3.Промени в говора;

4.Необичайно силно главоболие;

5.Залитане при ходене или падане;

6. Замъглено или нарушено зрение;

7. Главозамайване или световъртеж;

8. Двойно виждане

9.Изтръпване на половината тяло;

10. Нарушено съзнание.

Най-важните елементи на съвременния алгоритъм за успешно лечение на мозъчните инсулти:

- Спешно разпознаване на болните и максимално бързо реагиране на симптомите за заплашващ или за започващ инсулт с обаждане на тел. 112 или 150.

- Спешно транспортиране на болните от екипите на БМП до голяма и подходяща специализирана болница.

- Перфектна организация на транспорта и задължително предварително информиране на инсултния екип за насочване на болен към тях.

- Перфектно организиране на бърза точна диагноза на инсулта в болницата и максимално бързо започване на специализираното лечение.

120 000 са инвалидите, преживели мозъчен инсулт, освидетелствани от ТЕЛК и получаващи инвалидна пенсия.

Над 90 000 души преживяват транзиторни исхемични атаки или преходни исхемични нарушения на мозъчното кръвообращение, които фактически са микроинсулти, когато са над 2 часа.

Над 50% от преживелите микроинсулти същата или следващата година получават по-тежки инсулти. Над 130 000 българи са с един, два или повече рискови фактори за мозъчен инсулт.