Заради това сменят естествената ароматична съставка със синтетична 

Зад името Берлок стоят две много различни неща и обикновено тези, които знаят за едната употреба, не са чували за другата. “Берлок” е кръстен най-малкият стрелящ пистолет в света, който прилича по-скоро на закачено за верижка бижу. А кожните лекари наричат така специфичен вид дерматит, предизвикан от фоточувствителна реакция на кожата към някои растителни парфюмерийни съставки. Много често опитните дерматолози използват като тест за знанията на дипломиращите се лекари именно тази диагноза.

Названието и на оръжието, и на кожния проблем идва от остаряла дума за верижка, най-често на джобен часовник.

“Берлок дерматитът е състояние, при което кожата развива първо червеникаво, а след това и кафеникаво оцветяване (пигментация) на шията, лицето, деколтето и понякога на ръцете, дължащи се на разтичането на парфюм върху изложена на слънце кожа. Въпреки че теоретично може да се види във всяка парфюмирана част на тялото, върху която са въздействали и УВ лъчи. Формата е различна според това как са се стичали капките”, обяснява доц. Жана Казанджиева, известен дерматолог от кожната клиника на Александровска болница и член на ръководството на Българското дерматологично дружество.

Пигментацията може

да продължи дълго -

с години,

а в редки случаи да остане завинаги. Прогнозата се подобрява, ако е започнато лечение в много ранната фаза на започващо зачервяване или образуване на мехурчета като от изгаряне. След приключването на възпалителната реакция петната са трудни за повлияване и избледняването им е много бавно и постепенно, а те обикновено са на видими места и създават естетически неудобства. Допълнително затруднение е, че засегнатата кожа трябва да бъде защитавана от излагане на слънце.

Берлок реакцията е проява на фитофотодерматит - понятие, с което медицината нарича отговора на кожата при контакт с някои растителни вещества в присъствие на ултравиолетови лъчи (УВ). Затова напоследък парфюмерийната индустрия замества рисковите етерични масла със синтетични съставки, които не причиняват пигментация. Това е един от малкото случаи, в които натуралните вещества може да имат противопоказания.

Фототоксичната съставка, която най-често причинява пигментацията при берлок дерматита, е бергаптен, пояснява доц. Казанджиева. Бергаптенът е компонент на етеричното масло от бергамот – дребен кисел цитрус, подобен на лимонче, символ на италианската област Калабрия, която се слави с над 90% от световното производство на този плод. От ароматната кора на бергамота се извлича масло, което освен за парфюми е използвано и за производството на чая “Ърл грей”.

Първите съобщения за кожна реакция от бергаптена са още от средата на миналия век - времето и на идеализирането на слънчевия загар. С времето

все повече хора

проявяват

чувствителност

към него и други подобни фитофотоалергени. Като реакцията към по-слабо провокиращите агенти е индивидуална и може да бъде и много остра. Затова универсалната препоръка е да не се използват парфюми, дезодоранти и друга козметика (с изключение на фотозащитната) по време на излагане на слънце - плаж, спорт, пикник, туризъм, работа на открито. Понякога хората дори не свързват появата на пигментни берлок петна с лекото “фъскане” преди излизане навън, защото оцветяването може да се получи и в рамките на ден-два след това. Това се случва при по-дискретна проява на острата фаза, която протича с различни по интензивност зачервявания, оток, болка, сърбеж и увеличаване на температурата на кожата в областта на контакта с фототоксичното вещество. Проблемът става видим при хиперпигментацията. Ако е лека, тя може да премине до няколко дни или седмици, но в зависимост от чувствителността на кожата може да продължи месеци или дори години.

Описани са и случаи на берлок дерматити със симетрично потъмняване на лицето на мъже, причинени от афтършейв лосиони, съдържащи бергаптен. Както и поява на петна върху участъци, третирани с билкови отвари и сокове на някои растения. Когато са при деца, следите може да бъдат сбъркани с белези от малтретиране.

Вещества, които провокират подобни фитофототоксични и фитофотоалергични реакции,

има и в смокините,

лимона, лайма,

целината, магданоза, копъра, бръшляна, смрадликата, росена и особено в гигантския хераклеум - инвазивно за Европа растение, което още не е проникнало в България, но семейството му е представено с 4 вида, един от които също причинява изгаряния на кожата.

Има и медикаменти, които изострят чувствителността на кожата към УВ лъчите – най-често антибиотици от групата на доксициклините, някои нестероидни противовъзпалителни, лекарства за кръвно, диуретици, противозачатъчни.