Доц. Маргарита Гешева е авторитетен специалист, национален консултант по токсикология и началник на Клиниката по токсикология на “Пирогов”

- Доц. Гешева, защо метиловият спирт е толкова опасен?

- Метиловият спирт е първи в хомоложния ред, преди етиловия, и по принцип не е токсичен. При разграждането си обаче образува един силно токсичен метаболит (разграден продукт) - мравчена киселина.

- Тя ли трови организма?

- Убиецът е именно мравчената киселина.

- По какво човек може да различи метиловия спирт от етиловия?

- За съжаление, не може да се различи по никакъв начин. Другият неблагоприятен фактор е, че симптомите на отравянето настъпват много късно - след 30-40-48 часа. В класическия случай човек с много голямо закъснение разбира, че се случва нещо тревожно. Затова и търсенето на медицинска помощ започва при вече настъпили тежки поражения върху организма.

- Какво се е случило под влияние на отровата?

- Човек изпада в тежка ацидоза, или казано по-популярно, ацидозата представлява подкиселяване на организма. В резултат на него буквално всяка клетка на организма се уврежда несъвместимо с живота.

- Кои проблеми се появяват в самото начало?

- Първите прояви са от страна на зрителния нерв, но подчертавам, че думата първи не е в смисъл на ранни, проявите са много късни по медицинските критерии - поне 30 часа след започването на токсичното действие на мравчената киселина.

Нарушеното зрение е симптомът, по който човек разбира, че трябва да търси лекар, дори и да не свързва състоянието си с алкохолно отравяне. Описват различни смущения - снежинки, жълтеникави петна, разнообразни зрителни халюцинации. Характерът на оплакванията обикновено ги насочва да търсят очен лекар, по-късно се насочват към токсиколог. Със задълбочаването на състоянието си проличава и увреждането на мозъка и човекът изпада в кома. За пациента в безсъзнание прогнозата, за съжаление, не е добра. В случая с починалите от Якоруда, а и по принцип медиите имат важната роля да помогнат със средствата, с които разполагат, да се прекрати разпространяването и пиенето на такъв алкохол.

- Как лекувате отровените с метилов спирт? Може ли да се окаже първа помощ още преди приемането в токсикология или дори още вкъщи?

- Лечението е много специализирано, дори лекари, които не са токсиколози, може да се затруднят как да го проведат. Когато е ясно, че причината е метилов алкохол, това, което може да направят близките или колегите в спешен кабинет, е да се даде като първа помощ нормална напитка концентрат - например водка, уиски. В случая нормалният концентрат действа като антидот, като противоотрова.

- В какво количество трябва да се дава?

- Ако човекът е в състояние да пие, може равномерно за денонощие да му се даде и цял литър нормален концентрат. Но хората в това положение вече търсят лекар - ясно е, че става въпрос за много сериозно състояние, и не си стоят цяло денонощие, разчитайки на домашно лечение.

Разумното е паралелно с оказването на първата помощ възможно най-бързо да се започне и целенасочената цялостна терапия. За целта пациентът веднага да бъде веднага придвижен до спешно отделение. Обикновено се приема в реанимация. Започва се хемодиализа за пречистване на кръвта, за намаляване на ацидозата. Но борбата за живота е с всички възможни средства на токсикологията.

- Какъв е шансът за оцеляване при отравяне с метилов спирт?

- Зависи от тежестта му. При бърза реакция и започване на терапия още при първите данни за характера на отравянето, когато интоксикацията не е много напреднала, прогнозите са по-добри. Въпреки че при повечето остават трайни увреждания. За пациентите, които вече са изпаднали в кома, шансът за оцеляване е нулев.

- Често ли има отровени с метилов спирт?

- Масовите случаи у нас са редки, последният е отпреди 10 г. във Варна, тогава починаха 5-има души. Но от време на време има единични случаи.