23°C   София
 

В УМБАЛ “Св. Анна” изграждат център за модерно лечение при мозъчносъдови  инциденти

Д-р Нурфет Алиоски е роден в Македония. Завършил е Медицинския университет в София през 1999 г. “Тогава това беше един от начините да се избегне войната в Югославия”, казва. Първата му специализация е в Клиниката по чернодробна хирургия в Александровска болница при проф. Гайдарски и проф. Димитрова. Взема специалност по хирургия през 2005 г., но постепенно се насочва към неврохирургията. През 2007 г. постъпва в неврохирургията на болница “Токуда”, а специализацията му започва след 2 г., когато са освободени специализациите, в “Пирогов”.

“Има амбиция в болница “Св. Анна” да се изгради много сериозен спешен център. Нас с д-р Алиоски ни поканиха чрез лични контакти, нормално, защото нашата общност е много малка. Мен ме представиха пациенти”, обяснява д-р Марин Генчев, началник на Клиниката по неврохирургия в болницата. Той самият работи от години в университетска болница в Майнц, Германия, когато го канят от “Св. Анна”. Общата цел тук е да изградят съвсем нов тип неврохирургична клиника. “Бягаме от строго йерархичната система, наследена от остарели времена, и създаваме екип от самостоятелно действащи високоспециализирани експерти, които сами по себе си са много ценни, но заедно са още повече”, казва д-р Генчев. В момента там работят 7 неврохирурзи и според него клиниката има отличен потенциал за развитие.

“Промяната на статуквото и екипната дейност ни правят по-силни”, казва д-р Алиоски. Едно от приоритетните направления за клиниката е хирургията на дегенеративния гръбнак - потребностите са големи заради застаряващото население. Той самият отговаря за второто приоритетно направление - терапията на мозъчносъдовата патология, при която има и “подмладяване” в контекста на стрес, затлъстяване, пушене, хипертония и атеросклероза. Тук попадат мозъчните аневризми, артерио-венозните малформации и най-вече инсултите.

В “Св. Анна” на практика вече работи първият център за лечение на инсулт по програмата, обявена от здравното министерство в края на 2015 г. Това са специализирани звена в големи болници, които разполагат с най-високото 3-о ниво на компетентност на спешното отделение, реанимацията, образната диагностика и са в състояние да осигурят ендоваскуларна терапия при исхемичен инсулт - за отпушване на тромбозиралата мозъчна артерия.

Скоро се очаква в “Св. Анна” да бъде монтиран нов ангиограф, предвиден специално за лечение на мозъчна и периферносъдова патология. Той ще е в непосредствена близост до спешното отделение, за да се скъси още повече пътят на пациента. При инсулта водещият критерий за ефективност на лечението е времето, като се следва принципът “Времето е мозък”. Означава, че с всяка изминала минута в хода на инсулта умират мозъчни клетки и колкото по-бързо се възстанови мозъчното кръвообращение, толкова повече тъкан ще бъде спасена. Времевият прозорец, в който пациентът може да се лекува по модерния метод, е 1 час в идеалния случай. Това е златният стандарт в Европа от миналата година. Преди това е 90 минути. Ако не се постигне това време, пациентът трябва да се лекува по стария начин.

“В България вече има изградени специалисти за мозъчносъдови интервенции, но това е най-лесната част в цялата процедура. Все още системата не е готова за цялостното лечение на един инсулт - то започва със спешната помощ, при която времето е изключително важно”, казва д-р Алиоски.

“Продължавам да работя и като началник на отделение в голяма университетска клиника в болница със 700 легла в Идар-Оберщайн, Германия. Там не се прави лечение на инсулт с мозъчносъдови интервенции, защото е много трудно. Винаги решаващият фактор са хората - няма такива специалисти, които да могат да поддържат и 24-часова спешност. Не е много лесно да бъде организиран процесът в рамките на времевия прозорец”, обяснява д-р Генчев и допълва, че от години в неговата клиника в Германия мечтаят за специалист като д-р Алиоски. “На такива лекари винаги се дават най-специалните условия, но въпреки това от години не успяваме да намерим”, уточнява д-р Генчев. Затова той се радва, че в българската клиника са попаднали точно на такъв. Според него са съвпаднали плановете на много хора, за да започне развитието на клиниката по неврохирургия и спешния център в “Св. Анна”.

“Досега беше лесно. Направихме няколко случая. Трудното тепърва предстои - то винаги е в човешкия фактор. Можем да правим определени неща, но това не означава, че можем да контролираме целия процес. Много е хубаво, че имаме специалист като д-р Алиоски, но нямаме “машината” за мозъчносъдово лечение при инсулт, която представлява верига от хора”, уточнява д-р Генчев. Сега е в ход нейното изграждане, което ще отнеме доста време. Двамата неврохирурзи очакват много трудности “със сигурност”. Имат нуждат най-вече от свобода на действие. Противно на предположението, че липсват достатъчно кадри, тук няма такъв проблем. “Имаме и лекари, и сестри. Подчертавам ролята на сестрите - в тази клиника има няколко отлично обучени, мотивирани, работещи ден и нощ сестри. Не се оплакват. А ако останат сами с водещия хирург, се оказват по-добри и от втори хирург. Тук са невидими, а в Германия само можем да мечтаем за такива сестри”, казва д-р Генчев. “Хирургията е колективен спорт”, допълва д-р Алиоски.

В мултидисциплинарния екип за интервенционално лечение на инсулт влизат и инвазивните кардиолози - отлично се работи с доц. Васил Велчев, доц. Божидар Финков, д-р Низар Рифаи, както и с невролога доц. Росен Калпачки, казват неврохирурзите. Не може и без анестезиолог и специалист по образна диагностика. Щом пристигне пациентът с инсулт, минава първо на скенер, където се потвърждава и уточнява диагнозата.

Досега тук са лекувани 4-ма души по модерния метод. “При последния, 51-годишен мъж, който пристигна от Етрополе, нещата станаха като по учебник и много се радвам,” казва д-р Алиоски. Той, както и останалите пациенти, са докарани от “Бърза помощ”. При този пациент обаче имаше такава масивна тромбоза на каротидната артерия в дясно в мозъка - буквално липсваше цяла хемисфера, никакво кръвоснабдяване, казва д-р Алиоски. Този пациент имал златната тройка на рисковите фактори за съдов инцидент: мъжки пол, пушач, наднормено тегло.

При пристигането му в спешното отделение оттам известяват д-р Алиоски. Той се свързва с колегите си в инвазивната кардиология - засега се работи с техен ангиограф, и участва и техен дежурен екип. Катетеризационната за мозъчносъдови интервенции се изгражда точно до спешното отделение, така че след потвърдения инсут на скенера пациентът да влиза направо на ангиографа. Механичната тромбектомия - отстраняване на тромба в съда интервенционално, се прави успоредно с венозната тромболиза - вливане на лекарство за стопяване на тромба, което се прави и сега на отделни места у нас. Методът е само за исхемичен инсулт, докато при хеморагичен тук се осигурява неврохирургична терапия. Около 80% от инсултите са исхемични, а колко точно са годишно у нас - никоя институция не знае.

“Ако нещата вървят по план, след 2 г. можем да достигнем обем 1500 операции годишно и предполагам, че около 100 биха били ендоваскуларните интервенции”, казва д-р Генчев. Това е планираната за тази година пилотна бройка интервенции, за да се покаже резултатът и обществената полза от този тип лечение.

Финансирането засега е по проекта на здравното министерство, няма самостоятелна клинична пътека на здравната каса. Тя покрива интравенозната тромболиза при инсулт. Цялостното лечение - от влизането в спешното отделение до изписването, струва около 15 000 до 20 000 лв. За пациента е безплатно, тъй като скъпите медицински изделия се финансират целево от държавата. За мозъчносъдовите интервенции стентовете са по-различни и по-скъпи спрямо коронарните, тъй като структурата на мозъка е друга, а самото изделие се прилага по-рядко.

“През 2009 г. с колегите в Румъния започнахме заедно работата по този метод. Те бяха на нивото, на което сме ние сега. Сега са на космическа преднина от нас, благодарение на подкрепата от държавата и обществото. Преди 2 г. стартираха центровете за лечение на инсулт и вече имат добри резултати”, казва д-р Алиоски.

В момента такъв исторически шанс има и у нас. До края на годината се очаква да заработят общо 5 центъра по инсулт - вероятно 3 в София и по един във Варна и Пловдив, за да се постигне добро покритие на страната.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...