Медици от Куба може да станат част от екипа  на новоизграждащата се детска болницата в Бургас. Тази възможност е била обсъдена от кмета Димитър Николов с посланика на Хавана у нас Мариета Гарсия Хордан.

Нейно Превъзходителство е на двудневно посещение в морския град. С кмета Николов се обединили около мнението, че има потенциал за развитие на нови връзки и възможности, за търсене на общи интереси в различни сектори, като за основа послужат традиционно добрите, но позанемарени през последните години двустранни отношения.

Една от обсъдените теми е Бургас да си сътрудничи с Куба в областта на медицината. Карибската държава от десетилетия е известна със своите добре обучени здравни специалисти, които работят в десетки държави по света, включително на европейския континент. Идеята на кмета Николов е за качествено попълване екипа на новата педиатрична болница в Бургас да се ползват и кубински медици.

В кабинета на морския градоначалник било договорено още студенти по медицина от Куба да си карат стажа в Бургас. В морския град има факултет по медицина, а скоро предстои разкриването и по фармация.

Кубинската делегация начело с посланик Хардан посети Пристанище Бургас, държавния университет „Проф. д-р Асен Златаров" и участва в среща с бургаския бизнес, модерирана от зам.-кмета Станимир Апостолов. Нейно Превъзходителство предложила побратимяване между Бургас и Сиенфуегос, който е един от най-красивите градове на Куба. Той също е раазвит индустриален център, има  работещ и до днес завод с името „Васил Левски", построен някога от български работници. В неговия двор е поставена скулптура на Апостола.