По данни на НЦЗПБ в България е имало 4 случая на доказана денга. Тези случаи обаче са „вносни". Това каза епидемиологът д-р Христиана Бацелова, която даде съвети как да се предпазим от тигровите комари, които атакуват Европа и България.

„По данни на НЦЗПБ в България е имало 4 случая на доказана денга. Тези случаи обаче са „вносни". Тоест това са лица, които са дошли отвън", подчерта тя пред NOVA.

"Не са ухапани от комари, които се разпространяват в България. Това са "вносни" случаи, които бяха през по-студените месеци на годината. Затова се надяваме да не са ги ухапали наши местни комари, които биха разпространили заболяването".

По думите ѝ, ако комарите стигнат до болен и го ухапят – то тогава това насекомо ще се зарази и ще предаде вируса на поколението си. „Опасно е, когато поколението на комарите се зарази, защото става въпрос за големи количества от тези насекоми", обясни тя.

"Това, което е важно, е да се действа на национално и регионално ниво, да се извършва ларвицидната обработка, когато трябва. В противен случай след това тези ларви стават възрастни комари и започват да снасят нови и нови. Важно е да се обработва и през летния сезон, за да се контролира популацията на комарите", коментира Бацелова.