"Змиите са доста по-страхливи от нас и всячески се опитват да ни избягват. Те са в землист цвят, не нападат първи. Най-опасните змии за нас са усойницата и пепелянката. Усойницата е по-нависоко в планините,  в градска обстановка можем да срещнем пепелянки". Това каза проф. Ива Христова по Нова тв. 

Тя допълни, че рядко се случва да има ухапване,  съществува и българско производство противозмийски серум. Приема се като превантивна терапия. Засега не е имало случаи на ухапвания.

За тигровия комар Христова обасни, че това е комар, който отдавна е в нашата страна. "Тропически комар, но със затоплянето и влагата получи широко разпространение. Сам по себе си не е опасен, пренася някои тропически заболявания, които обаче ги няма у нас. Едно от тях е денга. Има 4 случая, но те са вносни. Не са били ухапани у нас, но тук са се развили симптомите. За България няма риск. Това са единични случаи", каза още проф. Христова. Ухапаните са хоспитализирани, а заболяването не е протекло тежко.

Характерни симптоми за денга са високата температура, болки в мускули и стави. "Много силна болка в костите, все едно се трошат. Изследвания се правят само в Националния център по заразни и паразитни болести, доказват се с пср тестове", обясни Ива Христова, както и че болестта е заразна, но се предава само чрез комарите. 

"Държавата не е изпуснала да пръска за комари и кърлежи. Няма страна, която да се е справила с тях. С пръскането се държат в минимален брой, няма опция да бъдат изкоренени. Тази година подрани развитието на кърлежите, но е пръскано по план и допълнително там, където има нужда", обясни тя. 

Повишение на лаймската болест през последните години нямало, даже напротив.