•  За месец болните ще бъдат над 1000, твърди проф. Ива Христова
  •  Лекари: Бременните да си сложат инжекция - ще предпазят бебето си

Рязко се увеличават заразените с коклюш, за последната седмица броят им е надхвърлил 280. Основно боледуват деца на възраст между 10 и 19 г. Въпреки категоричното мнение на инфекционистите, че епидемия от магарешка кашлица се преодолява само с масова ваксинация, болестта поразява и имунизираните. Причината е, че ваксината пази до 10 г. Когато децата имат всички инжекции и бустер на 12 г., инфекцията протича леко.

Ваксиниран с всички дози е и първият заразен във Велико Търново. Диагнозата на 17-годишния ученик е потвърдена от PCR тест в Националния център по заразни и паразитни болести на 17 април. “Младежът е редовно ваксиниран, има нужните реимунизации”, коментира директорът на РЗИ д-р Евгения Недева. Момчето за кратко било в болница, но вече е на домашно лечение. Съучениците на тийнейджъра, контактни със заразения до 16 април, са под медицинско наблюдение и

карантина в рамките на класа за 14 дни

“Това означава, че могат да си ходят на училище, но не бива да се смесват с други класове. Засега няма нови случаи”, обясни д-р Ирина Млъзева, директор на дирекция “Надзор на заразните болести”. По думите ѝ са разпоредени противоепидемични мерки - почистване, дезинфекция на повърхности в помещенията и проветряване.

Ограничителни мерки са взети и в Пловдив. В понеделник стана ясно, че още две деца са болни от магарешката кашлица. Новозаразените са 12-годишни и се лекуват вкъщи, обясни д-р Милена Панайотова от РЗИ. Едното е момче и учи в СУ “Черноризец Храбър”, а другото е момиче от Асеновград, което се обучава в СУ “Димитър Матевски”. Съучениците им влизат отделно в сградите от другите деца, водят занятията си само в един кабинет и се хранят на определено място.

За заразени са съобщили над половината области

в страната, най-много са в София, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Потвърдени случаи има в Стара Загора, Кюстендил, Варна и Бургас.

Заболеваемостта е най-висока при кърмачетата, следвани от децата между 10 и 14 г., показват данни на здравното министерство. 89,5% от болните са на възраст до 19 г. Сред тях най-висок е делът на заболелите между 10 и 14 г. – 39,2%. След тях са 5 -9-годишните – 18,6%. 15 на сто са заразените от 1 до 4 г. Бебетата до 1 г. и младежите на 15-19 г. са по 13,7%. Единични случаи на коклюш са регистрирани и при хора над 25 г.

Ваксинацията остава единственият вариант да се преодолее епидемия, обясняват специалисти. В петък миналата седмица две новородени бебета починаха в Казанлък, а главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предупреди, че е възможно да има национална епидемия от коклюш. За Ива Христова до месец болните ще бъдат най-малко хиляда.

Според епидемиолога проф. Тодор Кантарджиев през последните 20 г. ваксината срещу коклюш се е променила, защото ваксинацията се преживявала тежко. Новите инжекции не дават усложнения.

Все повече лекари съветват бременните да се ваксинират срещу коклюш - за да предпазят бебетата си, като им предадат антитела.