Станка Желева успя да реши проблема на дъщеря си Анна Луна, страдаща от нарколепсия

Здравната каса ще поема лечението на пациентите с редки заболявания и след като навършат 18 години. Промените са в Закона за здравето и бяха гласувани от депутатите в парламентарната здравна комисия в четвъртък.

Досега на болните се полагаше безплатна терапия само докато са деца. По данни на здравната каса 25 пациенти ще навършат пълнолетие през 2024 г. и е необходимо да продължат терапията си. Това ще струва около 8,4 млн. лв. Засега промените включват само хората, които все още не са навършили пълнолетие. А пациентите над 18 г. с редки болести остават без безплатно лечение. Вероятно между първо и второ четене обхватът на пациентите ще се увеличи и ще се включат тези, които са навършили пълнолетие, преди законът да влезе в сила.

Депутатите гласуваха промените седмица след като “24 часа” разказа историята на детето на Станка Желева, дъщерята на президента Желю Желев. Момичето страда от нарколепсия - едно от най-тежките нарушения на съня и едно от най-редките заболявания. Седем години без диагноза живее Анна Луна, докато родители ѝ разберат, че страда от заболяването. 8-годишното момиченце изведнъж започнало да става нервно, раздразнително и уморено. Анна Луна заспивала непрекъснато и навсякъде, намалила си успеха, напълняла и рисувала картини с много кръв. И както всички редки болести здравната каса поема лечението на нарколепсия, но само за болните до навършване на пълнолетие. Лекарството струва около 15 хил. лв. за три месеца, колкото трае един курс на лечение. “Пациентите над 18 г. трябва да си го плащат сами. След навършването им на 18 години обаче лечението се спира, тъй като е твърде скъпо, за да си го плащат пациентите сами”, коментира д-р Петър Чипев, специалист по медицина на съня, пред здравен сайт.

С разказа за детето си Станка Желева се опита да промени здравната система и НЗОК да заплаща лекарства и на пълнолетните пациенти с редки болести.