Принцесата на Уелс Кейт Мидълтън съобщи, че е в ранен стадий на лечение, след като ѝ е открит рак.

Новината е огромен шок за кралското семейство, тъй като в момента крал Чарлз III също се бори с рак на простатата. Спекулациите за здравословното състояние на Кейт се въртят от седмици в интернет, пише Independent.

Във видео изявление Катрин казва, че това е бил „огромен шок" след „невероятно трудни няколко месеца".

"През януари претърпях голяма коремна операция в Лондон. Тогава се смяташе, че състоянието ми не е раково. Операцията беше успешна, но след нея тестовете установиха наличие на рак. Заради това медицинският ми екип ме посъветва да премина курс на превантивна химиотерапия и сега съм в ранните етапи на това лечение. Отне време да се възстановя операцията, за да започна лечението си", посочва тя в изявлението си и благодари на съпруга си принц Уилям за подкрепата. 

"С него правим всичко възможно, за да се справим насаме със ситуацията в името на младото ни семейство", казва Кейт.

Принцесата на Уелс казва още, че ѝ е било необходимо време да се справи с лошата вест и да съобщи на децата си - 10-годишния принц Джордж, 8-годишната принцеса Шарлот и 5-годишния принц Луи. 

Според двореца Кенсингтън видеото е заснето в Уиндзор в сряда. Предполага се, че видеото е било пуснато в деня, в който е започнала великденската ваканция на трите деца на Уилям и Кейт, за ги предпазят от статиите, които биха се появили след новината за заболяването на майка им.

Публичното отсъствие на Кейт Мидълтън се превърна от притеснение за здравето й в международна сензация за няколко седмици и дори събуди конспираторите в социалните мрежи. Тя не се е появявала на публично място от декември насам.

В социалните мрежи ТикТок и Екс потребители се "гмурнаха" в дълбоки конспиративни теории. От това, че снимката й за деня на жената е изцяло манипулирана и е използвана стара нейна снимка, до слуха, че не Кейт, а нейна двойничка е забелязана край пазар с принц Уилям преди дни.