Над два милиона италиански юноши страдат от хранителни психични разстройства, показват официалните данни. Още толкова са възрастните, измъчвани от заболяването. Те се нуждаят от помощ, но не всички имат достъп до нея. В бездната между пациентите и недостъпната помощ развива дейността си италианската неправителствена организация „Анимента“ с инициативата си „Истории за доброто“. Тя бе сред петте европейски проекта, отличени с Наградата за гражданското общество на Европейския икономически и социален комитет за 2024 г.

„Истории за доброто“ е проект, в който споделяме истории за страдание, за преживяна травма, за болката, която хората изпитват и изразяват чрез отношението към храната и към това, което виждат в огледалото“, разказа за БТА Аурора Капороси, основател и ръководител на „Анимента“. Имаме нужда от нов поглед към проблема с този вид психични разстройства, добави тя.

Аурора Капороси създава организацията и проекта през 2022 г. въз основа на страницата си в Инстаграм. Тогава работела в областта на маркетинга и комуникациите и използвала уменията си в писането и работата в социалните мрежи, за да развие идеята си. Днес страницата в Инстаграм има 44 000 последователи, проектът е достигнал до над 10 000 ученици и учители в Италия. 

„Започнахме от Инстаграм страницата, използваме я, за да запълним пропастта между хората, които се нуждаят от помощ, и тези, които могат да им предложат съдействие. Освен това разчитаме и на дейността в центрове, където предлагаме помощ офлайн, основно работим в Рим. Част от хората идват от уебсайта ни, в който публикуваме нашите „Истории за доброто“. Много хора ги четат там и решават да ни потърсят за помощ. Когато някой реши да потърси помощ чрез нас, случаят му се поема от „защитник“, насочващ го към съответните специалисти, с които имаме установени отношения - частни, обществени, както и професионалисти на самостоятелна практика, които се занимават с лечение на хранителни психични разстройства. Помагаме да се намери най-близкия и най-добър център или специалист за лечение. Грижим се не само за пациентите, но и за техните семейства, защото те също имат нужда от подкрепа, за да разберат какво се случва с техния син, дъщеря, роднина или близък. Имаме свой екип от специалисти, но той не е достатъчен, за да помогнем на всички, които ни търсят. Работим много онлайн, но много хора предпочитат терапиите офлайн“, разказа Капороси. Проектът вече е помогнал на около 5000 души в Италия.

Работим по много инициативи за превенция с младежите в училищата, каза Капороси. Предлагат лекции за учениците и за учителите, защото искат да работят системно - и в профилактиката, и в лечението.

„Когато потърсим онлайн на ключова дума хранително разстройство, излизат резултати с изображения единствено на храна и свързани с теглото. Важно е обаче да разберем, че хранителните разстройства не се отнасят и не са свързани само с храната. Проектът ни помага да разберем, че това е комплексен проблем, и как да съдействаме на страдащите от тези болести. Според официални данни над 70 милиона души по света страдат от подобни психични разстройства, но това число е силно занижено, болните са много повече. Има недобро обществено познание за тези заболявания и човек може и да страда от разстройство, но да не го знае. Сигурна съм, че има повече страдащи хора от такива разстройства“, каза Капороси. Организацията й цитира официални данни за Италия, според които в страната четири милиона души имат хранителни психични разстройства, като половината от тях са юноши.

Проблемът в Италия е, че възрастните нямат достъп до безплатно лечение, каза Капороси. В повечето медицински центрове то е достъпно за хора до 25-годишна възраст. Но има хора над 30 г. или 35 г и те нямат достъп до лечението, защото много лекари казват, че при тях заболяването е хронично и няма да се повлияят от предлаганата терапия. Аз смятам, че всеки пациент трябва да има достъп до лечение, каза тя.

На клинично ниво се прилага когнивитна поведенческа терапия, посочи Капороси. Тя поставя акцент и върху възстановителния процес, върху работата със семействата на пациентите. 

„Важно е да им дадем достъп до лечение, защото то не е достъпно. Хората имат проблем и решават да потърсят помощ, а вратата им се затваря. Ние запълваме тази празнина. Друг проблем е икономическата достъпност. Терапията е скъпа, защото са нужни различни специалисти - лекар, фармацевт, личен ментор, семеен ментор. Много хора нямат нужните средства да заплатят за всичко това“, обясни пред БТА Капороси.

Тя каза, че в работата си организацията разчита много на научните достижения. Залага на контактите с научната общност, „защото една от мисиите ни е да започнем междусекторно изследване и анализ, за да определим новите образи и определения, с които да свържем хранителните психични разстройства и да помагаме по-ефикасно, извън стереотипите“. 

„Анимента“ сътрудничи с изследователи нутриционисти от университети, за да разберем как можем да подобрим процеса на възприемане на храната, както и за възстановяването. Работим и с практикуващи лекари, които да ни помогнат да открием връзката между хранителните психични разстройства и социалните медии. Това е проблем, за който доста се говори в медиите , но няма достатъчно изследвания, които да показват тези взаимовръзки. Един от най-новите подходи, е невротерапията, която дава възможност на пациентите с хранителни разстройства да възстановят връзката с телата си“, каза Капороси. 

Борбата със стереотипите е важна част от работата ни, добави тя. „Ние имаме доста пациенти мъже, както и представители на ЛГБТ общността, чернокожи, които не се осмеляват да потърсят помощ другаде. В „Анимента“ вратата за тях е винаги отворена“, каза Аурора Капороси.