"Повечето директори на държавни болници са неслучайни хора, аз съм спирал конкурси за назначаването на нови под натиск – бях помолен за това от вицепремиера Мария Габриел и от премиера Николай Денков. Най-вероятно искат следващия министър с друг мандат и с други възможности да проведе тези конкурси." Това каза министърът на здравеопазването Христо Хинков в предаването „Тази сутрин" на Би Ти Ви.

Ставало въпрос за 10-15 болници, където мандатите на шефовете изтичат по график от март насам. Може би тяхното настояване беше принципно, в смисъл че не е хубаво конкурсите да се провеждат от министър, който възнамерява да си подаде оставката.

„Аз съм член на ДСБ и зад мен не стоят други политически сила. Но тези конкурси трябва да се проведат поне два месеца преди да изтичат мандатите на директорите на болници. Да не се стига до случая с Благоевград, където директорът почина на работното си място. Голяма част от директорите на държавни болници у нас се назначават с протекцията на политически сила, най-различни. Големи интереси има там", каза още Хинков.

„На заседание на здравната комисия голяма част от депутатите гласуваха аз да си оттегля заповедта за уволнението на шефа на „Пирогов". Това говори много за политическия гръб на д-р Димитров", каза министърът.

Според него проблемът с лекаря от "Пирогов", който е казал, че пациент трябва да изпита болка, е етичен, а не организационен. „Има етична комисия и очаквам че най-сетне ще вземе становище, да се отнемат лекарските права, това очаквам. За такова изказване трябва да се направи сериозно разследване, поне временно да му се отнемат правата трябва. Аз съм направил необходимото, казал съм, че „Пирогов" не се управлява добре. Но там явно се надяват да устискат до 6 март", каза Хинков.