Зависи от темпа на възпроизводство на патогена, от имунологичния статус на човека и от генетичните му предпоставки

Съседът ви в претъпкания влак или самолет кашля, та се къса. Чувате, че приятелят, с когото сте гуляли снощи, е дал положителен тест за ковид.

Или съученик на сина ви е повърнал в клас. И започвате да се чудите дали и по-скоро кога и вие ще се разболеете.

Тъй като сезонът на грипа и всякакви вируси е в разгара си, COVID още шета, а се надига и вълна от морбили, изглежда неизбежно да пипнете някоя от тях. Но инфекциите не се разпространяват еднакво лесно.

Това зависи от ред условия, сред които силата на имунната ви система и инкубационният период на болестта - броят на дните до появата на симптоми след заразяването с вируса. И е добре да се знае кога да се тревожите.

Един от най-важните фактори е темпът на възпроизводство на патогена (коефициентът R), който показва скоростта на разпространение на вируса. Тя се измерва с броя на хората, заразени от един болен, обясняват инфекционисти. Коефициент 1 например означава, че средно всеки заразен човек ще зарази още един.

Две от най-заразните болести са морбили (от вируса morbillivirus) и магарешка кашлица (от бактерията Bordetella pertussis). Стойността на техните R е рекордно висока - съответно 15-20 и 15-17. Сиреч един болен може да зарази до 20 други с морбили и до 17 с коклюш.

Туберкулозата е една от най-смъртоносните зарази,

но нейният коефициент R е по-малък от 1. Това значи, че болният е малко вероятно да зарази друг и това не става с кратка среща в автобуса, а чрез продължителен близък контакт.

(Как заразяват различните болести - в каретата.)

Микробите, които се разпространяват лесно, имат определени качества, които им помагат да направят това, обяснява лондонският експерт по инфекциозни болести д-р Адам Кучарски.

Инкубационният период на бактерията, която причинява коклюш, например може да се проточи 3 и повече седмици, преди кашлицата да достигне най-свирепия стадий. Така тя максимално увеличава потенциала си за разпространение. Морбили и варицела също могат да тлеят до три седмици, преди да се развихрят. А на обикновената настинка трябват само няколко дни.

Дали заразеният човек може да предава болестта през инкубационния период, зависи от вида инфекция - при морбили и варицела човек може да не знае, че е заразен, и да пръска капчици секрет с вируса с дни и седмици, преди да усети симптоми.

"Не е напълно ясно от какво зависи инкубационният период, но се смята, че така той избягва имунната система", казва проф. Рон Екълс от Кардиф.

Има и ред други фактори, от които зависи дали ще се заразите, или не -

каква част от вируса изпуска заразеният, с когото сте в контакт; дали сте в затворено пространство, или не;

температурата и влажността на околната среда (вирусите на настинка например оцеляват по-добре във влажни условия). Роля играят също видът имунитет, възрастта, общото здравословно състояние, гените, обяснява професорът.

Повечето вируси ни заразяват по един и същ начин. Независимо дали влизат през носа, устата или кожата, те проникват в човешките клетки и използват механизма им, за да се възпроизведат.

После лумват и се пръскат наоколо, за да заразят колкото може повече здрави клетки. На този етап имунната ви система започва да открива вируса. В първия етап белите кръвни клетки отделят пероксиди, които могат да увредят или погълнат патогените.

След пет до десет дни започвате да произвеждате специфични за вируса антитела, от които се очаква да изчистят тялото от инфекцията, описва процеса Рон Екълс.

"Този имунен отговор поражда симптоми като треперене и усещане за горещина - признаци, че тялото се опитва да се пребори с нея", казва той.

Генетичните фактори също влияят на това дали ще хванете инфекция и ще развиете ли симптоми, казва проф. Шийна Круикшанк, имунолог от университета в Манчестър.

"При проучвания е доказано, че изложени на вируси, някои не се заразяват, а други се разболяват сериозно. Това зависи от ефективността на вашата имунна система и от гените ви.

Колкото по-силен е имунитетът ви срещу патогена, толкова по-малко вероятно е да сте добър гостоприемник за този вирус. В противен случай той се възпроизвежда и се предава на други хора. Затова са важни ваксините - защитавате не само себе си, а и околните.

Пръскате най-много грип в първите 3 дни

Грипните вируси са над 60 в 4 основни щама - A, B, C и D. Сезонният грип се причинява от щамове А и В, които мутират всяка година. И при двата коефициентът R е 1 към 2, но може и повече. Болестта се хваща лесно по въздушно-капков път, а също и чрез пипане на замърсени повърхности, а после докосване на устата, носа или очите.

Вирусите се прикрепяват към клетки в задната част на носа и именно там често получавате първите признаци на инфекция като гъделичкащо и възпалено гърло.

Инкубационният период на грипа е от 12 часа до 3 дни след заразата.

Можете да предадете болестта 1-2 дни преди да я усетите до 14 дни след това.

Най-заразни сте през първите 3 дни от началото на симптомите, после рискът спада, когато имунната ви система започне да реагира.

Морбили: обривът чак към 5-ия ден

Морбили вирусът е много инфекциозен, предава се лесно чрез капчици при кашлица и кихане и можете да го хванете дори 2 часа след като заразеният е напуснал стаята.

Симптомите първо са грипоподобни, а по-късно се появява червен петнист обрив по кожата.
Инкубационен период - от 7 до 18 дни. След 10-12 дни започват кашлица, хрема, висока температура, зачервени очи. 3-5 пет дни по-късно се появява кожен обрив.  

Обикновено той започва зад ушите и се разпространява по линията на косата и надолу по тялото. Можете да заразите хора 4 дни преди началото на обрива до 4 дни след появата му.

Морбили може да е много опасно заболяване, ако не сте ваксинирани или нямате имунитет - 30 % от пациентите могат да развият усложнения като тежка диария и инфекция на средното ухо.

Има риск и от енцефалит, което може да се окаже фатално. Много е важно да имунизирате детето си, тъй като пълната ваксинация с 2 ваксини е 97% ефективна, съветват лекарите.

Норовирусът живее върху храна 12 часа, върху килима - 12 дни

Стомашно-чревните инфекции се причиняват от норовирус, който е силно заразен и предизвиква повръщане и диария.

Коефициентът R е 1,1 до 7,2. Необходими са по-малко от 100 вирусни частици, за да се разболеете, а хората отделят милиарди в изпражненията и повръщаното.

Предава се по въздушно-капков път, но и чрез заразени храна, вода, повърхности, където може да живее 12 часа, а на килими - до 12 дни.  

Инкубационен период – от 12 до 48 часа. В състояние сте да предадете болестта 48 часа след като симптомите са отшумели, а според някои изследвания – и седмици сред това.

Често хората не осъзнават, че ако не свалите капака на тоалетната, вирусните частици хвръкват във въздуха и могат да бъдат вдишани или да замърсят близките повърхности. Вирусът мутира всяка година и някои щамове умело избягват имунната система.

Един с коклюш разболява 15-17

Неговата бактерия засяга белите дробове и дихателните пътища. Кашлицата може да продължи до десет седмици!

Коефициентът R е 15 до 17. Бактериите се крият във власинките на носа и се разпространяват лесно във въздуха чрез кихане и кашляне.

Инкубационният н период е 5 до 10 дни.

Първите симптоми са подобни на настинка. Две седмици по-късно те могат да се влошат до пристъпи на кашлица, подобни на магарешки рев. Болният може да предаде вируса на околните от 6 дни, след като се е заразил и е развил грипни симптоми, до 3 седмици след началото на пристъпите на кашлица.

Лечението включва антибиотици и колкото по-рано, толкова по-добре. При бебета болестта може да причини апнея - животозастрашаващи паузи в дишането, затова ваксинирането им е много важно.

SARS-Cov-2 заразява преди симптомите

Вирусът SARS-Cov-2 може да се захване за клетки по цялото тяло и да причини широк спектър симптоми - от продължителна кашлица и задух до диария и повръщане.

При него коефициентът R е 1,9 до 3,9. Разпространява се лесно чрез пръски при кашлица и кихане и в по-малка степен при докосване на заразена повърхност (там вирусът губи инфекциозност за 6 до 12 часа).

Инкубационен период: 2 до 14 дни.

Според лекарите причината COVID да се разпространява толкова ефективно е, че хората са били заразни, преди да развият симптоми. Колко време са опасни за околните, зависи от качеството и количеството на имунитета.

Някои не са заразни след 5 дни, а други след 10. Заболяването протича по-леко, отколкото през 2020 г. Имунитетът сега е по-силен заради ваксините и предишни зарази с вируса.