До края на годината се чакат още два медицински хеликоптера

Освен ранени в пътни инциденти и злополуки, първият медицински хеликоптер у нас ще спасява и туристи в планините. Това стана ясно по време на официалното му представяне днес, където е временно разположен в авиобаза “Враждебна”. Хеликоптерът е един от шестте, които България купи от италианската фирма “Леонардо” миналата година. Досега страната ни бе единствената в Европейския съюз, която не разполага с медицински хеликоптер, а за транспортирането на пациенти се ползваше военният самолет “Спартан”.

“Туристите, които са любители на екстремните спортове, могат да бъдат по-спокойни. Планинското спасяване става част от спешната медицинска помощ по въздуха.” Това обясни министърът на транспорта Георги Гвоздейков пред премиера акад. Николай Денков, здравния министър проф. Христо Хинков, кмета на София Васил Терзиев и десетки официални гости, дошли да видят първия медицински хеликоптер.

Въздушната линейка е от последно поколение и

разполага с цялото необходимо оборудване от най-висок клас,

поясни зам. здравният министър проф. Илко Гетов.

“До края на тази година може да се радваме на още две такива високотехнологични машини”, коментира Денков. По думите му това е само началото на Спешната помощ по въздух, а след година-две тя ще стане стандарт у нас, както е в останалите европейски държави.

По график в края на юни тази година трябва да пристигне вторият хеликоптер, предвиден за оперативната база в Долна Митрополия, а през декември се очаква третата машина, която ще бъде на разположение в оперативната база в Сливен. Двата хеликоптера, които предстоят да дойдат, са оборудвани с лебедка, която позволява да бъдат изтеглени пострадалите, без да каца хеликоптерът. Но и с тази въздушна линейка ще може да се извършва планинско спасяване, като след издирване и локализиране на пострадалия той се пренася на най-ниското място, където може да кацне. А след това машината ще го транспортира директно в болницата.

Останалите три въздушни линейки ще идват поетапно до 2026 г.

“Чувствам се горд и удовлетворен от добре свършената работа”, заяви здравният министър проф. Хинков. “Смело мога да заявя, че за изминалите осем месеца с екипа ми постигнахме много в тази посока, като една от най-важните стъпки беше да осигурим процеса по осигуряване на равнопоставен достъп до спешна медицинска помощ на територията на цялата страна”, добави още министърът.

Според него пилотите, медицинските екипи и операторите ще

транспортират пациенти, оборудване, кръв, органи и лекарства от всяка точка на България

По думите на Гвоздейков пък Спешната медицинска помощ ще обслужва и туризма. “Създаването на спешна помощ по въздух ще подобри живота на хората”, заяви той.

“Хеликоптерите от тази серия са най-успешният модел, който се използва в целия свят. В тази категория са хеликоптерите в Обединеното кралство, Италия, Гърция, Япония, Съединените щати”, обясниха от италианската фирма “Леонардо”. Представителят на компанията уточни, че машината дава добри постижения при достигането до пациентите и превозването на хора в беда. Тя има и голяма кабина, която е удобна за пациентите.

Премиерът обясни, че е имало трудности, докато най-накрая страната ни има въздушна линейка. “Искам да благодаря специално на министъра на транспорта Георги Гвоздейков. Неговите усилия започнаха по време на редовния кабинет на Кирил Петков. Няма да си спестя това, че тези усилия бяха блокирани от служебното правителство. Ако това не беше станало, вероятно този хеликоптер щеше да е тук преди повече от половин година”, каза Денков.