Изследователи от университета в Боулдър, Колорадо, установиха, че общуването с романтичен партньор води до освобождаване на допълнителни количества допамин в мозъка, съобщи ЮПИ. Общуването с други познати не води до същото високо ниво на хормона.

Изследването, публикувано в сп. "Кърънт байолъджи", анализира навиците на представителите на вида Microtus ochrogaster - гризачи от семейство Мишкови, които приличат на хората по това, че създават дългосрочни моногамни връзки. Те споделят едно и също местообитание, отглеждат общо потомство и показват признаци на тъга, когато загубят партньора.

Зоуи Доналдсън, преподавател по поведенческа неврология в университета в Боулдър, изследва биологичната активност в мозъка като способ за реализация на взаимоотношения и съответно като възможност за преодоляване на загубата.

Социалният свят на хората се опира на селективното желание за взаимодействие с други хора, независимо дали става въпрос за романтични партньори или близки приятел;и, каза Доналдсън. Изследването предполага, че някои хора оставят специфичен химичен отпечатък върху мозъка, който спомага за поддържането на тези връзки.

Екипът на Доналдсън е използвал фиброоптични сензори, за да измери какво се случва в мозъка, когато единият партньор се опитва да достигне до другия. В един от случаите гризачът трябва да натисне лост, за да отвори врата. В друг случай трябва да премине през ограда. Когато гризачът стигне до партньора си, сензорите светват, а когато от другата страна има някой друг, те потъмняват. Това предполага, че допаминът е наистина важен, каза Ан Пиърс, съавтор на изследването.

При раздяла на гризачите за четири седмици - време, което е достатъчно дълго, за да намерят нов партньор в дивата природа, изследователите забелязват, че след събирането на стари партньори те си спомнят един за друг, но приливът на допамин е почти изчезнал. Според Доналдсън това е своеобразно нулиране, което позволява на бозайника да продължи напреди и да създаде нови връзки.

Според учените мозъкът има механизъм да обработи информацията за загубата, пише БТА.

Необходими са още изследвания, за да се установи доколко си приличат мозъците на гризачите с тези на хората.