• 2000 намаляват риска от диабет с 12%
  • СЗО: Ограничената физическа активност е причина за 3,2 млн. смъртни случая в света на година

Човек прави средно пет хиляди крачки на ден. Желанието за движение при всеки е различно. Оказва се обаче, че дори кратките редовни преходи значително подобряват здравето, намаляват риска от сърдечни заболявания и диабет, показват изследвания и на полски учени. Но значение има и интензитетът на физическата активност.

Броят на изминатите стъпки зависи и от това дали имате домашен любимец. Разходката с кучето или енергичната игра и гонитба с котката са ценен принос към изминатото дневно разстояние, който влияе на здравето и теглото. Но за да отслабнете и да сте във форма, това не е достатъчно.

За да свалите килограми, трябва да правите от 7 до 10 хиляди стъпки на ден

10 хиляди крачки са около 6 км и трябва да ги изминавате всеки ден, пише полското издание Interia. Нещо повече - ходенето трябва да е динамично, а самите стъпки - интензивни и бързи. Разходките в хълмисти райони със стръмнини са най-добри за отслабване.

Изследванията показват, че 10-те хиляди крачки водят до отслабване, укрепват мускулите, подобряват работата на сърцето и белите дробове, нормализират холестерола и кръвното налягане. Заради изгарянето на повече калории видимо ще смъкнете и теглото, особено ако в комбинация ограничите храненето.

Ходенето има благоприятен ефект върху психическото състояние - намалява тревожността и подобрява настроението, тъй като освобождава повече от хормона на щастието ендорфин.

В миналото се смяташе, че 10 000 стъпки на ден са магическото число, за да сме здрави и във форма.

Но според нови проучвания дори по-малко от 5000 може да са достатъчни, за да усетите ползата.

При 5000 крачки на ден изминаваме около 3 километра. Това ни позволява да изгорим от 200 до 250 килокалории. Дори и такова разстояние, преминавано всеки ден, подобрява функциите на тялото, ускорява метаболизма, намалява риска от сърдечносъдови заболявания и развитие на диабет, укрепва костите, пише Interia. Изданието цитира проучване от 2022 г. сред по-възрастни жени, според което всеки 2000 стъпки на ден намаляват риска от развитие на захарна болест с 12%.

С 5000 стъпки дневно човек спира да изпитва хронична умора, напрежението спада,

тонусът и умственият капацитет се повишават. Такава редовна физическа активност укрепва имунитета, справяте се по-добре с различни инфекции.

Екип от Медицинския университет в Лодз, Полша, и Медицинския факултет на университета “Джонс Хопкинс” в САЩ проучи ползите от ходенето при хора от всички възрасти, независимо къде живеят. Анализ на повече от 226 000 души показа, че дори при 4000 крачки рискът от преждевременна смърт започва да намалява. А и около 2300 са от полза за сърцето и кръвоносните съдове.

Всеки допълнителни 1000 стъпки над 4000 намаляват риска от ранна смърт с 15%, показват резултатите от изследването, публикувани през 2023 г. Най-голяма е ползата за хората под 60 г., твърдят изследователите.

По данни на СЗО ограничената физическа активност е причина за 3,2 млн. смъртни случая годишно в света – четвъртата най-честа причина.

“Макар добавянето на редовни разходки в дневната програма да изглежда плашещо, наградата за вашето здраве е страхотна”, казва собственичката на глобалната фитнес компания Barry's Хъни Файн. Тя обяснява, че дори стоенето на крак, носенето на покупки, миенето на подове,

краченето из къщи, докато говорим по телефона, са дребни неща, които ни помагат да изгаряме калории по-ефективно

Тя дава следните съвети за спасяване от заседналия живот:

  • Вървете до спирката на метрото или до друга набелязана дестинация пеша, а не с автобус или кола
  • Ако работите на бюро, ставайте на всеки час и се движете по 3-5 минути
  • Ако жената е бременна, ходенето е най-добрият вид упражнение
  • Правете 30-минутна разходка всеки ден. Ако ви е досадно, слушайте музика или подкаст
  • Разходете се с приятели в парка или по горски пътеки
  • Започнете с малко - 10-минутно ходене от спирката до офиса. То може лесно да се увеличи до 20-минутна разходка в парка и накрая 30-минутна обиколка из града.