• В гръцките медии припомнят "рекорда му за Гинес", когато с един концерт напълни "Арена Армеец", а 6 хил. останаха навън, за да го гледат на видеостена 

  • Записва последната си песен  преди месец, появява се видимо отслабнал и благодари за любовта

На 26 декември десетки хиляди в Солун се извиха на безкрайна опашка през града, за да си вземат последно сбогом с Василис Карас в катедралата "Света София". Легендарният гръцки певец

издъхна точно на Бъдни вечер

За медиите в южната ни съседка това се превърна в новина номер едно, но интересен нюанс в репортажите бе отбелязването на факта, че всенародният любимец е поставил "рекорд на Гинес" не къде да е, а в София.

Всъщност тази история е малко по-различна. На 10 май 2017 г. Карас става първият европейски певец, напълнил Арена "Армеец" "до дупка" с един концерт, като 6 хил. души не успяват да си купят билети и са принудени да гледат отвън изпълнението му на видеостена.

И тъй като никой дотогава не е успявал да се справи с подобно предизвикателство, организаторите съобщават, че това е "рекорд на Гинес".

Трогнат от интереса към себе си в българската столица, Карас пее три часа, видимо под влияние на бушуващи емоции, тъй като именно

в София той празнува юбилей - 40 години от началото на кариерата си.

Но здравето на Карас е крехко и през март 2022 г. рязко се влошава, докато е на концерт в Крит.

Веднага след това се консултира с лекуващия си лекар и се стига до операция. Макар да не се съобщават подробности за интервенцията, става известно, че тя е успешна. Въпреки това той трудно се възстановява и при всяко тв предаване, в което участва,

през сълзи благодари на почитателите си

за огромната им любов. Участията му стават все по-трудни, защото се бори с няколко различни хронични заболявания.

През ноември влиза в студиото, за да запише последната си песен. Прави впечатление, че видимо е отслабнал, побелял е и е вързал косата си на опашка. Публиката си отдъхва, че любимецът й отново работи. За съжаление след това певецът не може да се порадва на успеха на поредния си хит.

"Дългият" COVID-19 е "капката", която разстройва организма му по фатален начин. На 22 декември Карас е приет в Trans-Balkan Hospital и семейството му съобщава, че се бори с коронавирус, който необратимо влошава шансовете да преодолее раковото заболяване. На Бъдни вечер сърцето на обичания певец спира, поразено от инфаркт.

Съпругата му и дъщеря му с мъка съобщават, че организмът му не е издържал.

Историята на певеца е прелюбопитна и е свидетелство как човек може да се издигне от нулата до любимец номер едно на цяла Гърция.

Карас е роден в село Кокинохори, близо до Кавала, през 1953 г. Когато е 10-годишен, цялата фамилия с двамата му братя се отправя към Солун, търсейки препитание.

Младежът, за да  помага на семейния бюджет, започва да работи като автомонтьор, а вечер пее в нощни клубове.

Благодарение на дълбочината на гласа си, на характерния тембър, който може да бъде разпознат сред стотици, и на таланта си на танцьор чаровният Карас бързо си проправя път към по-големите сцени.

Именно така след няколко хитови изпълнения той вече се къпе в любовта на цяла Гърция, след което почти всички негови плочи стават златни и платинени.

Една от тях е продадена в 180 хил. екземпляра, нещо нечувано по това време за изпълнител на гръцка музика.

Самият Карас работи с най-именитите композитори и изпълнители, като самият той също е автор на едни от най-обичаните песни. Но в Гърция го обичат и заради още един факт - макар че има славата на хубавец, който цял живот е преследван от хиляди почитателки, той, както малцина от колегите си,

избира да остане верен на съпругата си, с която имат обожавана дъщеря.

Днес те и стотиците хиляди почитатели опитват да му върнат обичта, носейки плакати, че Карас вечно ще живее с музиката и песните си в сърцата им.