• Напразно използват името като символ на глупост и простотия - тази суперхрана подхранва основни нужди на тялото
  • Не забравяйте тиквените семки - съдържат фибри и протеини и са добър източник на витамин Е и цинк

Сезонът на тиквата е дълъг. Въпреки че събирането на реколтата приключи, дебелата кора я пази дълго време и от нея може да се похапва цяла зима.

Мнозина се чудят плод ли е тя, или зеленчук, и май всички са прави, защото

спада към особена група

плодови зеленчуци

Затова с тиква могат да се приготвят всякакви блюда – от супи и пюрета до основни ястия и десерти. А сладката вътрешност е пълна с хранителни ползи. Известният диетолог от болницата Cleveland Clinic в Охайо Джулия Зумпано я нарежда на челно място сред суперхраните, съобщава тв каналът CBS.

Това вкусно бостанско растение е с високо съдържание на фибри, които помагат за балансиране на кръвната захар, за здравето на червата и храносмилането, казва специалистката.

Установено е също, че понижава нивата на лошия холестерол. Тиквата е отличен източник на антиоксиданти като витамин С и А, които предпазват клетките от увреждане и укрепват костите. Съдържанието на витамини В1 и В2 подобрява работата на нервната система.

Тази храна е с ниско съдържание на калории (30-ина на 100 г). При това тя насища и помага за контролиране на теглото.

"Тиквата съдържа бетакаротин, а той се превръща във витамин А, който има безспорни ползи за кожата и имунитета. Изследванията показват, че витамин А играе важна роля за подсилване на имунната функция, като ви помага да се предпазите от инфекции, вируси - казва Зумпано. – Калият в нея пък може да помогне за понижаване на кръвното налягане."

Напразно използват името на тази манна небесна като символ на глупост и простотия. Тя е толкова богата на полезни нутриенти, че подхранва основни нужди на тялото. Съдържа например рядко срещани в растителната храна витамини като К, който играе роля за правилното съсирване на кръвта, D за зимата, когато слънчевата светлина е оскъдна, Т, който помага срещу анемия. Тиквата е източник на калций, магнезий, желязо, мед, кобалт и фосфор и е

подходящо меню за хора

със сърдечносъдови

и бъбречни проблеми

Яркият оранжев цвят на някои тикви говори за високо съдържание на витамин С и каротин, полезен за укрепване на зрението. Нежните влакна на целулозата в тях не дразнят червата, затова храната е известна с благотворното си влияние върху храносмилането.

Японско проучване от 2015 г. установи, че диети с високо съдържание на каротеноиди - пигментите, открити в плодовете и зеленчуците, които им придават оранжев, жълт и зелен цвят - помагат за предотвратяване на метаболитен синдром.

Тиквата има леко слабително действие - съдържа пектин, който не само изчиства дебелото черво, но и намалява холестерола. В умерени количества тя е допустима и при диабет. Сокът от тиква се препоръчва при проблеми със съня. А ако се прибавят лимон, мед и гореща вода, се получава ефектен лек срещу стрес. Водата от сварената тиква също действа за успокоение и здрав сън.

Експертите отбелязват, че тиквата е полезна и за предотвратяване на развитието на рак. Въпреки че няма отделни "суперхрани", които могат да предотвратят рака, има доказателства, че здравословната диета може да намали риска от развитието му. В допълнение към това антиоксидантните свойства на каротеноидите, витамините А и Е, открити в тиквата, могат да предпазват от някои видове рак като рак на гърдата.

Яденето на тиква почти няма вредни ефекти освен при алергия и някои видове язва.

Лесно е да включите повече ястия от тиква в менюто си, казва д-р Джулия Зумпано. Можете да я печете, варите, пасирате, да я месите на хляб и мъфини, да правите палачинки.

Не забравяйте и семената. Тиквените семки съдържат фибри и протеини и са добър източник на витамин Е и цинк, които също помагат за имунното здраве. Можете да похапвате семената направо или да ги добавите към салата, овесена каша или кисело мляко.

В България най-известни

са бялата тиква кестенка

и мускатната цигулка

Кестенката е много сладка, с изразен аромат на тиква, затова е най-вкусна печена. От нея става хубав рачел, приготвя се пюре с масло, кимион и индийско орехче, варят се супи, кремове.

Цигулката също е подходяща за печене, задушаване, гладко пюре без фиброзни нишки, крем супи, тиквеник.

Червеникавата френска тиква Пепеляшка е с прекрасен вкус за пайове, десерти, баници. Малката японска тиква Хокайдо е истинска витаминозна бомба. Има сладък, деликатен, леко орехов или кестенов вкус. Става за сладка, тиквени пайове, баници, сосове, като съставка за ризото и салата. Жълъдовата тиква на тъмнозелени и оранжеви петна може да се яде сотирана, задушена на пара, пълнена или смесена с месни и зеленчукови ястия. Тиква Деликата е с фина кора и не е от трайните, а вътрешността е по-суха. По вкус прилича на царевица. Яде се печена с масло, мед и канела. Подходяща е за пълнене.

Д-р Зумпано предупреждава, че в някои готови продукти от тиква може да има добавени захар и мазнини. Възможно е те да не съдържат много тиква, а само да го докарват на вкус с изкуствени добавки и трябва да се избягват.