Понижаването на температурите е стрес за организма. Студеното време понижава реактивността и повишава податливостта към простудни и инфекциозни заболявания. Още по-неприятно става, когато въздухът е влажен и духа вятър - така преохлаждането настъпва лесно. Тези условия водят до обострянето на хронични бронхити и влошаване на астматични пристъпи.

Ниската температура води до отслабване на  имунитета

Най-уязвими са хората с хронични заболявания. Студеното време  причинява стесняване на артериите. Това е и причината за  недостатъчното кръвоснабдяване на тъканите. Резките промени в атмосферното налягане засилват оплакванията от болки в ставите и главоболие. Някои хора могат дори да предвидят промени във времето в зависимост от появата на подобни симптоми. Ниските температури причиняват биохимични промени в кръвта.

Наблюдават се повишаване на стойностите на холестерола и фибриногена, които представляват серумни белтъци и  имат  основно значение за кръвосъсирването. Кръвта се сгъстява и по-лесно се образуват тромби, които предизвикат заболявания на сърцето и мозъка.

С наближаването на зимата все по-често се проявяват апатия, безсъние, мускулна слабост, главоболие и липса на апетит. Зачестяват и оплакванията от болки в стомаха, белите дробове и гръдния кош.

Хронично болните е добре да избягват резките температурни промени

и редовно да приемат изписаните им медикаменти.

Добре е да се наблегне на белтъчините, които подсилват имунитета. Препоръчително е в менюто да се включи бяло пилешко месо, риба и морски дарове, млечни продукти и яйца. Не бива да се забравя киселото мляко, което нормализира работата на червата и регулира обмяната на веществата.

Студените месеци безспорно правят избора на полезни храни по-труден, но не и невъзможен. Наистина пресните плодове и зеленчуци намаляват, но например

киселото зеле ще ви осигури дневната норма от витамин С

Освен на аскорбинова киселина зелето е богато и на витамини от група В, отговорни за работата на нервната система, здравия сън и доброто настроение. Картофите  съдържат много калий, който подобрява кръвообращението.

Чесънът е богат на алицин, който помага на организма да се справи по-лесно с вирусите и бактериите

Консумацията на овесени ядки предотвратява сивкавия вид на лицето, когато страдаме от понижено настроение и тонус, а това е резултат от намален синтез на серотонин поради  ограничената слънчевата светлина. При усвояването на въглехидратите от овесените ядки се задържа нивото на серотонин в организма, което предотвратява сривовете в настроението, особено силно изразени при хапването на прости захари, които  намираме във всички захарни и сладкарски изделия и продукти от бяло брашно.

Подобен на овесените ядки ефект имат пълнозърнестият хляб, кафявият ориз и плодовете.

Орехите подпомагат функцията на щитовидната жлеза, от която зависи имунитетът.