Управителят на Медицински център „Пентаграм " разказва за рисковете за увреждане на очите и влошаването на зрението при хора с диабет

На 14 ноември навсякъде по света се отбелязва Световния ден за борба с диабета. Тази година Българска асоциация „Диабет“, Медицински Център Пентаграм и Байер България инициират информационна кампания за диагностика и превенция на очните заболявания за хора с диабет под надслов „ЗРЕНИЕТО Е ВСИЧКО! ПРЕГЛЕДАЙ СЕ!“. Тя се провежда за трета поредна година и има за цел да информира за най-разпространените очни заболявания, свързани с диабета и ключовото значение на профилактиката, грижата за очите и ранната диагностика. 

За най-честите заболявания на очите свързани с диагнозата диабет разговаряме с д-р Веселин Даскалов, управител на Медицински център „Пентаграм“, специалист по очни болести с дългогодишна практика в пълния спектър на диагностика и лечение на очните заболявания.

- Д-р Даскалов, какви са най-големите рискове свързани със зрението при хора с диабет?  Колко опасен е диабетът за здравето на очите?

- Диабетът е едно от водещите социално значими заболявания в нашето време. Той е причина за около 4,6% от случаите на слепота по данни на Световната здравна организация, нареждайки се след заболявания като катаракта, глаукома и макулна дегенерация. С увеличаването на урбанизацията и нарушаването на хранителния режим на голяма част от населението, диабетът се разпространява все повече и понастоящем засяга между 8% и 9% от населението. Ако пренесем тези проценти спрямо населението в България, то хората с диабет тук са между 500 и 600 хиляди. Около една трета от тях страдат от диабетна ретинопатия, като от тях пък една трета имат диабетен макулен едем, което влияе на зрението. (1)

В последните години с програмите на Националната здравно-осигурителна каса и Министерство на здравеопазването за превенция на диабета и неговите усложнения, голяма част от хората с диабет са обхванати от ендокринолозите и своевременно получават и офталмологичен преглед. Въпреки това все още се срещат пациенти, които сe диагностицират с диабет по очните дъна. А изменения в очните дъна при хора с диабет започват да се появяват едва 5 години след началото на заболяването, което означава, че има пациенти, които не са лекувани в продължение на години.

- Какви са симптомите на диабетната ретинопатия?

- Сред основните симптоми на диабетната ретинопатия естествено е влошаване на зрението. Това е и моментът, в който пациентите търсят офталмолог. Има и други симптоми като сухота, зачервяване на очите, сълзене и дискомфорт, но най - сериозният  симптом е намаляване на зрението, което означава, че вече има трайни последици в очното дъно от диабетната ретинопатия.

- Споменахте, че има много усложнения при хората със заболявания на очите, следствие на диабет. Могат ли те да доведат до слепота?

- Няма орган или система в човешкото тяло, който да не се засяга от диабета. Микро и макроангиопатията увреждат кръвоносните съдове в очите, бъбреците, мозъка и периферните кръвоносни съдове. Това може да доведе до изтръпване на крайниците и в крайни случаи до ампутация. В очите, диабетната ретинопатия може да предизвика хеморагии и оток в ретината, които, ако не се лекуват, могат да доведат до традиционно отлепване на ретината и в крайна сметка до слепота. Както казах, симптомите на диабетната ретинопатия се проявяват най-рано пет години след диагнозата. Те включват точковидни хеморагии и петна пред очите. Този стадий на заболяването е лечим, ако се открие рано и пациентът се проследява регулярно. Следващият стадий е по-напреднал и се характеризира с оток в макулата, който води до рязко намаляване на зрението и изисква друго лечение, а именно с утвърдени медикаменти. При третият и най-тежък стадий на диабетна ретинопатия, следствие на ненавременно третиране и най-вече на исхемия в ретината се стига до ново образуване на кръвоносни съдове в очното дъно и може да доведе до така нареченото тракционно отлепване на ретината. Това са крайните фази на диабетната ретинопатия, в които за съжаление много често може да се стигне и до слепота. Някъде под 6% от пациентите с диабетна ретинопатия навлизат в тази напреднала фаза на заболяването.

- Какви са начините за лечение и как може да се предотврати развитието на диабетната ретинопатия?

- Най-важният аспект от лечението е контролът на кръвната захар и гликирания хемоглобин, което се постига от ендокринолозите. След това, когато се установят изменения в очното дъно на пациент се включваме ние, офталмолозите . Лазерната терапия остава предпочитан метод за лечение, особено фокалният лазер и микро импулсните лазери. Следващата стъпка са утвърдените медикаменти или anti-VEGF терапията, която се прилага за потискане на неоваскуларизацията в ретината (новообразуваните съдове), плацентарния растежен фактор и работят за възстановяването на зрението при диабетната ретинопатия. Важно е да се отбележи, че макулата, която е критична за ясното зрение, e много деликатна област и не може да бъде лазерно третирана, тъй като такова лечение може да повреди централното зрение на пациента. А то е най-важно, защото благодарение на него четем, виждаме цветове и виждаме света. Затова и тези терапии са изключително важни за предотвратяване на загуба на зрението при диабетната ретинопатия.

- Какво препоръчвате да предприемат хората с диагноза диабет, за да предпазят зрението си – кога трябва да посетят офталмолог и колко често да правят профилактични прегледи?

- Важно е веднага след получаване на диагноза диабет, пациентът да посети офталмолог и да бъде регистриран. Ако случаят е на новооткрит диабет, пациентът не е нужно да посещава очен лекар всяка година. Той може да ходи на преглед на всеки две, три или най-много на пет години. Въпреки това, е препоръчително това да се прави годишно при възможност. След като бъде установена диабетна ретинопатия и лечението започне, пациентите се контролират почти всеки месец. Това продължава, докато състоянието им се стабилизира и зрителните им функции останат стабилни. След като лечението приключи, интервалите между контролните посещения се увеличават и се провеждат на всеки шест месеца.

 Референции:

COR-M_AFL-BG-0004-1