Сибила Барбиери отишла до клиниката с помощта на сина си

Италианската актриса, сценаристка и режисьорка Сибила Барбиери почина на 58 г.в швейцарска клиника, където сама избра да отиде, за да сложи край на живота си.

Римлянката взела решението си след 10-годишна битка с онкологично заболяване. Тя била терминално болна. Новината за самоубийството на Барбиери беше дадена от асоциацията „Лука Кошони", чийто съветник беше самата актриса.

Тя избрала да пътува до Швейцария, където да вземе саморъчно смъртоносното хапче, след като това й било отказано от римските здравни служби. Те отхвърлили искането й да се възползва от правото на медицинска помощ за доброволна смърт. Властите се аргументирали с факта, че Барбиери не отговаряла на едно от четирите изисквания, предвидени от решение на Касационния съд в Рим. В присъда от 2019 г., касаеща станалия известен като случая „Капато-диджей Фабо", Върховният съд постанови, че достъп до доброволна смърт може да има само човек, който е в състояние да се „самоопредели", ако е засегнат от необратима патология, ако заболяването му е източник на физическо или психическо страдание, което страдащият смята за непоносими, и ако е зависим от поддържащо живота му лечение.

В случая с Барбиери здравната комисия постановила, че актрисата не отговаря на последния критерий.

„Това е много тежка дискриминация за онкологично болните и за онези, които не са терминално болни", коментира актрисата във видео преди заминаването си за клиниката. В него тя каза, че решила по свое желание да поиска помощ, отивайки в Швейцария, тъй като разполагала с 10 хил.евро, необходими за самоубийството в клиника. „Но какво ще правят всички онези болни, които са осъдени на смърт от заболяването си, а не могат да се самоубият, защото нямат пари или не разполагат с информация?", попита Барбиери.

Тя беше придружена до Швейцария от сина си и от бившия сенатор от Радикалната партия Марко Пердука. И двамата се самосезираха пред властите и рискуват до 12 г.затвор според италианския закон.