Проучването не твърди, че самите месни продукти причиняват болестта, но множество биологични фактори може да повлияят на връзката

Нищо и никакви два стека за седмица са прекалено много за добро метаболитно здраве?! Звучи преувеличено. Но не е - според ново проучване.

Хората, които ядат дори само две порции червено месо на седмица, може да имат повишен риск от развитие на диабет тип 2 в сравнение с тези, които го правят по-рядко. И неблагоприятната тенденция расте с увеличаване на консумацията и нарастване на дела на преработените червени меса.

Хората в проучването, които са яли най-много червено месо, са били с 62% по-висок риск от развитие на заболяването в сравнение с участниците, които се задоволяват с най-пестеливи количества.

Всяка допълнителна дневна порция червено месо е свързана с 24% по-голям риск, и то, дори когато е готвено необработено.

Детайлизираните данни на изследователите сочат, че “угаждането” с най-преработените деликатеси е свързано с 51% по-висок риск от диабет тип 2. Когато изборът е за готвено непреработено червено месо, вероятността е повишена с 40%. Тези изводи прави в ново проучване екип на департамента по обществено здраве към Харвардския университет. Обезпокоителните данни са трети пореден удар върху навиците на бифтерианците, както “огледално” на вегетарианците често наричат хората, които обичат месо. Досега призивите за намаляване на този вид храна бяха поради нарастващ риск от рак на дебелото и правото черво и като профилактика на сърдечносъдови болести.

Към червеното месо се числят телешкото, говеждото, свинското, агнешкото, овнешкото, козето и конското месо. “Преработено месо” е всяко месо, което е било пушено, изсушено или осолено с цел консервиране или обработено с консерванти като нитрити или нитрати.

Учените са приели за порция 85 грама непреработено месо без мазнини за обяд или вечеря. Порцията преработени меса - филета, варено-пушени деликатеси, салами и останалите видове, е равна на 45 грама. Беконът е особен случай - учените са определили порцията да е 28 грама независимо дали е позапържен като за английска закуска, или суров в сандвич.

Изследователите обаче смятат, че замяната на порция месо с ядки или бобови храни води до 30% намаление на риска от диабет тип 2, докато изборът на млечни продукти намалява лошата прогноза с 22%.

Ограничаването на консумацията на червено месо до около една порция на седмица би било разумно за хората, които желаят да оптимизират своето здраве и благополучие, смята водещият автор на изследването д-р Уолтър С. Уилет, професор по епидемиология и хранене.

Въпреки увеличаващия се брой вегетарианци и вегани по-богатата част от света обича месо. Данните към края на първите 20 години от века сочат, че средностатистическият гражданин на Европейския съюз изяжда по около 1,5 кг на седмица. Това е два пъти повече от средното за света.

За България средногодишното потребление на месо от домакинствата (по данни преди галопиращата инфлация, която вероятно ще промени данните) е между 36 и 38 кг.

Специалистите по хранене в България препоръчват консумация на месо 2 - 4 пъти седмично с уточнение да се избира с приоритет птиче и нетлъсто месо в порции до 100 грама. Националните ни физиологични норми за консумацията на месо всъщност са много по-здравословни в сравнение с повечето държави на континента. Само гръцките препоръки за хранене са по-пестеливи на месо от нашите - там експертите съветват червеното месо, варено, да е до 1 порция на седмица. И не възразяват срещу 1-2 порции бяло птиче на седмица. Там обаче се яде много риба и морски дарове, за разлика от България.

Проучването на харвардските диетолози не твърди, че яденето на червено месо причинява диабет, но множество биологични фактори може да повлияят на връзката между него и болестта, казват авторите.

Наситените мазнини, които са в изобилие в този вид меса, намаляват инсулиновата чувствителност (резистентност) и работата на бета-клетките в панкреаса, които произвеждат правилните количества инсулин за поддържане на кръвната захар в норма.

На второ място т.нар. хемово желязо (видът на елемента в животинските храни) също може да увеличи инсулиновата резистентност и увреждането на бета-клетките. Както и да вдигне оксидативния стрес, дисбаланса на свободните радикали, които водят до заболявания, и антиоксидантите в тялото.

На трето място авторите изтъкват, че големите количества от аминокиселината глицин, която се среща в повечето протеини и съответно в месото, също се свързва с риск от диабет.

Критичният поглед към изводите от проучването обръща внимание, че хората, които ядат повече червено месо, са по-склонни да ядат по-малко риба и/или плодове, да приемат като цяло повече калории, да тежат повече и да се движат по-малко. Все фактори, които улесняват развиването на диабет.

Но според изследователите така или иначе червеното месо има свое независимо влияние върху риска.