Инфекция от третиране на кожата или от поставяне на пиърсинг в тази зона може за кратко време да премине от лицето към мозъка и да породи застрашаваща живота септична тромбоза

Общото между пъпките и хремата е, че обикновено за около седмица минават сами, ако не се усложнят - най-често от вреди, които сами си причиняваме. Рядко обаче човек има нерви да чака безучастно. Най-вече във възрастта на пъпките, както често е наричан тийнейджърският и младежкият период от живота. В тези години на всеки му се е случвало да си мисли, че пъпките цъфват на лицето му в най-важен момент. Често наистина е така - стресът, независимо дали е свързан с лоши, или с добри моменти, причинява хормонална буря. Един от ефектите от бушуващите в тялото естествени химикали са пъпките.

Независимо колко важно изглежда да се покажеш с перфектна визия, това никога не трябва да става с цената на големия риск от изстискване на пъпките по лицето. Особено в зона, известна със страховитото описание “триъгълник на смъртта”, защото чопленето там може да доведе до инфекция в мозъка. Рамките на опасната територия са индивидуални при всеки човек в зависимост от расата, етноса и фамилната наследственост.

Зоната се очертава от мисленото свързване на ъглите на устата с края на носа точно между веждите. Триъгълникът дължи печалното си име на особеното кръвообращение в района. Ако си представим съдовете в зоната като улици, те представляват пряк път към мозъка. Тази мрежа от кръвоносни пътища, разположени зад очните кухини, изгражда кавернозните синуси. През тях кръвта се оттича от мозъка.

Инфекция от третирана пъпка или от поставяне на пиърсинг в опасния триъгълник може за кратко време да премине от лицето към мозъка. Бактериите на практика са улеснени от нещо като анатомичен шорткът. Такива случаи са известни от древността, но обяснението идва с изучаването на устройството на човешкото тяло и напредъка на медицината.

Бързото инфекциозно размножаване на бактерии в рисковата зона на лицето може да доведе до потенциално животозастрашаващата септична тромбоза на кавернозния синус. Провокира се от инфектиран съсирек, който затруднява кръвообращението в мозъка. Септичната тромбоза повлича след себе си тежки здравословни проблеми. Сред тях са:

l менингит

l абцес на мозъка

l инсулт

l увреждане на лицевите нерви, включително парализа на очните мускули.

Преди откриването на антибиотиците инфекциите над горната устна и върху и вътре в носа са почти винаги смъртоносни. Днес вероятността човек да умре е малка, но възможна, а лечението - трудно и продължително. За прогнозата е решаващо бързото разпознаване и започването на терапия за рисковото състояние.

При симптоми като повишаване на температурата, главоболие, оток на клепачите, затруднено движение на очите и история с кожна инфекция в опасния триъгълник незабавно трябва да се потърси лекар.

Като профилактика на инфекции в опасната зона лекарите препоръчват:

l Никога не чоплете и не стискайте пъпките по лицето, особено в триъгълника устни - нос

l Поддържайте стриктна хигиена

l Избягвайте да докосвате лицето си с ръце

l Дръжте дългата коса далеч от лицето си, когато спите, сменяйте често калъфката на възглавницата

l Не си бъркайте в ноздрите, почиствайте с кърпичка

l Не скубете космите в носа, подстригвайте ги при нужда

l Редовното миене на зъбите и поддържането на добра хигиена в устата и на здрави венци е част от профилактиката на нахлуване на бактерии в кавернозните синуси.