• Дори 30 минути тревожни мисли на ден могат да го отслабят
  • Чаша чай, прегръдка и дори дъвка разреждат напрежението

Войната между Израел и Газа добави още един камък към грамадата от стресиращи фактори, с които ежедневно трябва да се борим. При това го направи толкова светкавично и разтърсващо, че милиони хора по света са в паника дали това не е начало на нова световна война. Още повече се разкъсват между негативната вълна от коментари в социалните медии и опитите да намерят достоверна информация за случващото се. Протестите в подкрепа на една от двете враждуващи страни стават все по-големи и на все повече места по света, което допълнително засилва усещането за несигурност и невъзможност на света да поеме в правилна и миролюбива посока. И като прибавим факта, че всичко това се случва след две години на пандемия, глобална икономическа криза и друга кръвопроливна война в Украйна, лесно можем да си обясним защо все повече хора имат психически проблеми и боледуват по-често.

Редица проучвания са показали, че хроничният стрес е в състояние да разболее и най-здравите хора, защото подкопава имунитета. Скорошно изследване на Института по биология “Солк” в Калифорния например е установило, че

хормонът на стреса норадреналин се свързва с нашите естествени клетки убийци, които защитават организма от вирусите и ги изтощава

Затова е много важно - особено през зимния период, да се стремим да бъдем спокойни.

“Т-клетките са част от нашата имунна система и са ключови за борбата с вирусните инфекции и унищожаването на раковите заболявания”, казва английският доктор Майкъл Мозли, който е известен водещ на научни програми по Би Би Си. По думите му, макар да е доказано, че този процес е обратим, когато човек приема медикаменти, съдържащи бета-блокери, съществуват и други ефективни средства, които дори не се нуждаят от лекарско предписание.

Сред тях е билковият чай, който има много положително въздействие върху стресираните хора.

“След натоварен ден оставете телефона си далеч, вземете чаша чай и наистина се съсредоточете само върху пиенето. Постарайте се да усетите топлината му в ръката си. След това пийте бавно, като обръщате внимание на вкуса и аромата. Това за няколко минути е чудесен начин за откъсване на ума от грижите на деня”, съветва Мозли.

Той препоръчва и да прегръщате по-често близките си хора, когато чувствате, че напражението взема връх във вашия живот. “Съществуват редица проучвания, които показват, че това е чудесен начин за намаляване на стреса не само защото докосването успокоява, но и защото прегръдката е начин, по който изразяваме подкрепата си за другите”, обяснява английският доктор пред “Дейли мейл”. Например тестове върху 16 омъжени жени са установили, че те изпитват по-малко страх от електрически удар, ако бъдат държани за ръце от своите съпрузи. Учените са наблюдавали мозъчната им активност със скенер и са открили, че има големи промени в областите на мозъка, участващи в регулирането на емоциите, когато дамите са във физически контакт със своите половинки.

Друго проучване пък е показало, че 20-секундна прегръдка може значително да намали нивата на стрес преди изнасяне на реч на публично събитие.

“Когато съм навън и се чувствам стресиран, често ми се иска да хапна блокче шоколад или бисквита, но се опитвам да прогоня това желание. Купувам си дъвки без захар, защото дъвченето им намалява стреса и облекчава апетита ми за сладко”, разкрива Мозли. Той започва да прилага този подход, след като се запознава с резултати от проучване на Университета в Кардиф. То е изследвало как дъвченето стимулира мозъчните клетки, участващи в емоционалната регулация.

Установило е, че нивата на стрес и тревожност спадат, когато човек посреща напрегнати ситуации с дъвка в уста.

Тайвански учени пък са открили, че вдишването на лавандулово масло също успокоява

Те са тествали как това се отразява на напрегната работа на медицински сестри. Тези от тях, които са носили в престилките си малки флакони с лавандула, са успели да намалят нивата на ежедневния си стрес наполовина.

Доктор Мозли практикува и студен душ за около 40 секунди всеки ден, тъй като той не само пропъжда ефективно напрежението, но и действа положително върху имунитета. Също така прави редовни разходки сред природата, като се старае да минава през гори, защото дърветата отделят летливи вещества, които подобряват настроението и укрепват имунната система.

Едно от важните неща в борбата със стреса е справянето с негативните мисли, които често са продиктувани от лоши новини. Някои хора се опитват да ги избягват, като спират да следят медийни информации и социални мрежи. Но психолози предупреждават, че това не може да е трайно решение, тъй като означава човек напълно да се изключи от заобикалящия го свят. По-добре е да се научи да ги дозира и отиграва правилно.

Трябва да знаете, че дори 30 минути тревожни мисли на ден могат да отслабят имунната ви реакция, обяснява американският имунолог Лио Нисола. Причината е, че постоянното стресиране и високи нива на кортизол водят до възпалителни процеси в тялото ни и способностите му да се бори с инфекциите намаляват.

Често това върви ръка за ръка с увеличаване на апетита и глад за нездравословна храна, употреба на алкохол

и напълняване – все неща, за които се знае, че допринасят за болести и ранна смърт.

Ето защо поддържането на баланса на кортизола е от съществено значение за здравето, обяснява доктор Нисола. По думите му това може да се направи чрез някои доказано успокояващи практики. Сред тях например са дълбокото дишане, медитацията и намаляване на изкуствената светлина в живота ни. Въобще трябва да се стремим към намиране на приятни неща, които могат да ни откъснат всеки ден за по няколко минути от ежедневните задачи, но така, че умът ни да не мисли за нищо, а просто да си почива от фоновия стрес.