Хранопроводът представлява куха, мускулеста тръба, която служи за пренасяне на течностите и сдъвканата храна от гърлото към стомаха. 

Ролята на хранопровода в храненето

Когато преглъщаме, храната и течността първо се придвижват от устата към гърлото (фаринкса). Там едно малко мускулно капаче, наречено епиглотис, се затваря, за да предотврати преминаването на храна и течности по „погрешната тръба“ за тях – трахеята. Друг малък капак, наречен увула, помага да се предотврати преминаването на течност нагоре в носната кухина. В отвора на горната му част има пръстеновиден мускул, наречен горен езофагеален сфинктер. Той усеща кога към него идва храна или течност и щом получи сигнал, се отваря, така че храната да може да навлезе по тръбичата. Веднъж попаднали в езофагуса, те се поемат от вълни от мускулни контракции (перисталтика), които тласкат храната надолу. Храната преминава през диафрагмата и достига долната част на хранопровода.

В отвора на долната част на езофагуса има друг пръстеновиден мускул, наречен долен езофагеален сфинктер. Подобно на горния той също усеща кога да се отпусне и да позволи на храната да премине към стомаха. През останалото време обикновено остава затворен, за да предотврати навлизането на стомашна киселина и храносмилателни сокове обратно.

Възможни причини за болка в хранопровода

Един от най-честите симптоми на езофагеални проблеми е отделянето на киселини, което се проявява като усещане за болка и парене в средата на гърдите. Други симптоми могат да включват:

- Затруднено преглъщане (дисфагия);

- Болка в гърдите;

- Регургитация (храната се връща към устата след преглъщане);

- Чувство, че храната е заседнала в гърлото;

- Кашлица;

- Дрезгав глас или възпалено гърло;

- Повръщане или повръщане на кръв;

- Лош дъх;

- Отслабване.

Гастроезофагеален рефлукс (ГЕРБ)

Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) е по-тежка форма на киселинен рефлукс. При ГЕРБ стомашната киселина постоянно се връща обратно в езофагуса. Освен киселини при някои хора се проявява още кашлица, дискомфорт в гърдите, дрезгав глас, лош дъх и/или проблеми с преглъщането. Появява се и усещане за наличие на буца в задната част на гърлото. С течение на времето ГЕРБ може да причини значително увреждане на органа.

Пептична язва

Пептичните язви са открити рани, които се развиват по вътрешната лигавица на стомаха и горната част на тънките черва. Най-честият симптом на пептична язва е стомашна болка. Пептичните язви включват стомашни язви, които се появяват от вътрешната страна на стомаха, и дуоденални язви, които се появяват от вътрешната страна на горната част на тънките черва (дванадесетопръстника).

Най-честите причини за възникване на пептични язви са бактериална инфекция с Helicobacter pylori или продължителна употреба на нестероидни противовъзпалителни лекарства като ибупрофен и напроксен натрий. Стресът, пикантните храни и алергиите не причиняват пептична язва. Те обаче могат да влошат симптомите и да увеличат дискомфорта и болката. 

Езофагит

Езофагитът е възпаление на хранопровода, което се проявява със симптоми на болезненост, на болка, в гърдите или трудно преглъщане. 

Хранопроводен спазъм

Езофагеалните спазми са необичайни контракции на мускулите в него, които възпрепятстват ефективното придвижване на храната към стомаха. Причината за езофагеалния спазъм е неизвестна. Много горещи или много студени храни могат да предизвикат спазми при някои хора.

Гърдовини (херния на хранопровода)

Това е състояние, при което горната част на стомаха излиза през отвор в диафрагмата. Проблемът засяга еднакво хора от всякаква възраст и пол. Езофагеалната херния невинаги се проявява с конкретни симптоми, но когато има, те са подобни на тези при ГЕРБ.

Прием на лекарства

Приемът на лекарства при някое от тези състояние следва да бъде извършвано след консултация с лекар - гастроентеролог, който да направи необходимия преглед и да назначи подходящите лабораторни и образни изследвания, категорични са специалистите от МБАЛ “Уни Хоспитал”. Гастроентерологът ще се интересува и какви лекарства пиете, като може да коригира терапията с оглед предотвратяване на медикаментозно дразнене на органа, ако се окаже, че приемът на нестероидни противовъзпалителни средства е сред факторите за проблема. 

Други причини за болка в хранопровода

Те могат да се дължат на редица причини, свързани с начина на живот, здравословното ни състояние и болести. Болка в хранопровода е сериозен проблем и симптом, който не следва да се пренебрегва, а да бъде повод да насрочите консултация със специалист. 

Какво да направите при болка в хранопровода?

Най-опасното поведение при усещането за болка в хранопровода е неглижирането на проблема или прибягването до самолечение, вместо да се потърси медицинска помощ. Първата и най-важна задача е на всеки в подобна ситуация е да се консултира с гастроентеролог, тъй като причините могат да изискват спешна лекарска намеса. Гастроентеролозите са специалистите, които ще назначат необходимите изследвания и допълнителни консултации или при необходимост - ще препоръчат прием в болница.