Започва поредна стачка на медици, очаква се да е най-голямата до момента

Списъкът с чакащите за лечение в Англия достигна рекордните 7,68 млн. души, като между тях има хора, които не са успели да получат медицинска помощ повече от година. А проучване показа, че около 120 000 са умрели, преди насрочения им преглед или операция. Повече от половината са чакали под 18 седмици, но на 2,5 млн. се е наложило - между четири и 12 месеца, а на няколко десетки хиляди даже и по-дълго. Сред тях е имало възрастни хора, нуждаещи се от смяна на тазобедрена става или операция на херния, но също и болни от рак, получили лечение два месеца след поставяне на диагнозата им.

Проблемът с ненавременната медицинска помощ в Обединеното кралство съществува от години заради недостиг на кадри и пандемията още повече го задълбочи, но за първи път властите признават, че не са в състояние да се справят. Премиерът Риши Сунак каза пред Би Би Си, че ще е много трудно да намалят списъка на чакащите до март, както бе обещано след края на коронавирусната криза, тъй като серията от протести на медици през последната година за по-високо заплащане са влошили ситуацията. Макар да са били отпуснати 250 млн. паунда през лятото за 5000 допълнителни болнични легла и още 10 000 виртуални за пациенти, които могат да получат дистанционно лечение, оставайки в домовете си, не се наблюдава положителна промяна. Напротив, броят на чакащите се е увеличил с още 100 000 през последния месец, като прогнозите са, че през зимата положението ще бъде още по-тежко заради растящите случаи на прием в болниците на заразени с коронавирус.

„Направихме много неща и практически вече няма хора, чакащи над година и половина за лечение, но със стачни действия ще бъде трудно да сторим повече“, обясни Сунак, който преди дни се срещна с водещи лекари в британското здравеопазване, за да умуват какво може да се направи. Оказа се обаче че почти всички възможности са изчерпани, тъй като се задава нова вълна от протести на медици с искане за по-високо заплащане от 19 септември и те се очаква да бъдат едни от най-големите в историята на британското здравеопазване и да продължат до първата седмица на октомври. Първо ще стачкуват медицинските консултанти, след тях младшите лекари, а по-късно и рентгенолозите. Пациенти съобщиха в социалните медии, че макар да са имали планирана операция и да са приети в болница са били информирани, че тя няма да се осъществи заради предстоящите протести.

Други пък са решили да вземат нещата в свои ръце и да потърсят лечение в европейски клиники, което е довело до над 50% увеличение на запитванията в някои от тях от британски граждани. „Казват ни, че чакат с години за ставни операции, което поставя живота им на пауза и не искат да прекарат още толкова време в болка и дискомфорт“, обяснява пред „Дейли мейл“ Вилиус Скетрис, търговски директор на клиниката в Литва, която напоследък има много пациенти от Обединеното кралство. Част от тях признали, че дори и със самолетните билети и плащането на хотел в някоя европейска държава, пак им излиза по-евтино, отколкото да се лекуват в частни английски болници. В тях например смяната на тазобедрената става варирала между 10 000 до 15 000 британски лири, докато в Литва, Полша и Турция – около 7000 лири.

В момента в британското здравеопазване има 112 хил. работни места и то изпитва все по-големи затруднения да привлича специалисти от чужбина, както в продължение на години правеше. Причината е, че заради Брекзит наемането на медици от близки европейски държави става по-трудно, а и самите те имат сходни проблеми и значително са увеличили заплащането на медиците си, за да ги задържат.

„Евронюз“ съобщи, че в Испания също списъкът на чакащите за лечение е станал рекордно дълъг. В края на миналата година в него е имало 793 521 души, което е с 88 000 повече в сравнение с декември 2021 г., което представлява ръст от 12%. Пациентите от него са чакали средно три месеца за среща със специалист. „Тези данни показват, че ситуацията в Испания е доста лоша. Не успяхме да се върнем към нивото на медицинско обслужване преди пандемията от коронавирус“, коментира Марсиано Санчес-Бейл, президент на Испанската асоциация за защитата на общественото здраве. По думите му проблемът не е само с чакащите за операция, но дори за преглед при личен лекар, което влошава дори предишното състояние на пациентите, което обяснява и защо 1,5 млн. испанци са преминали към от общественото към частно здравеопазване след пандемията.