Живее с кученцето Рая и пиленца, разказва шеги на румънски 

Полусляпа и с един бъбрек столетницата не пропуска нито едни избори

Напълно сляпа с едното око и без бъбрек, но с широка усмивка и желание за работа! Такава е баба Радка Делева от разградското село Тертер, която роднините й насила трябва да спират, за да не работи. Преди няколко дни жената отпразнува 101-ия си рожден ден. Столетницата е най-възрастният жител на община Кубрат и за празника си събира на шарено тържество голям брой гости.

Бабата се придвижва с пластмасово столче
Бабата се придвижва с пластмасово столче

"От нищо не я лишаваме. Каквото си иска, това си похапва и прави. Естествено я пазим от тежки храни и излишни тревоги. Единствено вече я ограничаваме въпреки желанието й от къщната работа из двора и пиленцата, защото си я обичаме и я предпазваме", споделят с усмивка дъщерите й Тодорка и Дянка.

За снимки Радка показва усмивката си
За снимки Радка показва усмивката си

Въпреки многото години и житейски несгоди столетницата не се предава. Признава, че цял век живот вече й тежи, но и казва, че от белия свят по-хубаво няма. Пример за борбеността й преди рождения ден е летен вирус, с който се борила почти цял месец. Лятото отказвала храна и била само на водичка. Въпреки това се оправила. Сега вече похапва от любимите си сладки, печени чушлета и любими манджички, разказват близките й.

Близки и приятели уважават тържеството
Близки и приятели уважават тържеството

Баба Радка посреща гостите лично, а в края на празника целува всички, пожелавайки им здраве. Столетницата се движи прегърбена с малко червено столче, но пред обектива се изправя енергично и бодро, за да изглежда добре на снимките. Разказва, че е без един бъбрек, напълно сляпа с едното око, че е с операции и че е преборила страшни болести. По нейни думи последните здравословни изпитания били COVID и летни "щуротии".

Рожденият ден не минава без торта
Рожденият ден не минава без торта

Най-възрастният жител на общината се закани отново да гласува, тъй като цял живот е била ревностен гласоподавател. Столетницата го прави и на последните избори за парламент през април. Баба Рада не пропуска изборите и отново призова хората да гласуват, особено младите. Пенсионерката се радва на мушкатите в двора, на лозето, на кученцето Рая, на пилетата и на съседките си. Обича да разказва истории от миналото, да се шегува и да прави майтапи на румънски език. Не обича да говори единствено за бъдещето, но иска то да е хубаво и светло.

Радка се радва на трите си деца, на четирима внуци, шест правнуци и две праправнучета, съобщават от община Кубрат.