На местните се препоръчва да не влизат в океана с порязвания

Месоядни бактерии убиха петима души в залива Тампа, Флорида, съобщи в. “Дейли мейл”. Смъртта може да настъпи до 1-2 дни след заразяване. Властите предупредиха местните да не влизат в морето с порязвания или ожулвания по кожата си. Всяка отворена рана прави проникването на бактерия в организма по-лесно.

От началото на годината до сега са регистрирани 26 случая на заразяване с Vibrio vulnificus във Флорида. Около един на всеки петима души може да умре в рамките на ден или два, ако прихване бактерията. Месоядният микроорганизъм вирее в морска вода, тъй като се нуждае от сол, за да живее.

Здравните служители посочват, че инфекцията е рядка. Все пак те призовават хората с нисък имунитет или отворени рани да стоят далеч от водата, за да намалят риска.

Двама души загинаха в окръг Хилзбъро. По една жертва е отчетена и в Паскоу, Полк и Сарасота. Посетителите на плажовете могат да бъдат изложени на опасните бактерии чрез директен контакт със сместа от прясна и морска вода.

“Не влизайте във водата, ако имате пресни порязвания или ожулвания”, предупреждават властите в щата Флорида. Те съветват също хората с отслабен имунитет да носят подходяща защита на краката, за да предотвратят порязвания и наранявания от камъни или черупки на плажа.

Месоядните микроорганизми може да причинят сериозна инфекция на кожата.
Месоядните микроорганизми може да причинят сериозна инфекция на кожата.

От центровете за контрол и превенция на заболяванията обясняват, че заразяването с Vibrio vulnificus обикновено се развива бързо. То може да доведе до тежка инфекция на меките тъкани, наричана още некротизиращ фасциит. При нея плътта около отворена рана умира. Оттам уточняват, че това може да бъде предизвикано и от други видове бактерии.

Месоядните микроорганизми обаче може да причинят сериозна инфекция на кожата, от която плътта да започне да се разпада. Възможна е появата и на болезнени язви, докато протича процесът на разпадане. По-тежки са последиците при хора с отслабена имунна система. Нахлувайки в кръвния поток на човека, бактериите причиняват и тежки животозастрашаващи симптоми - понижено кръвно налягане, треска, втрисане и кожни лезии с мехури. При появата на някой от тях специалисти препоръчват незабавно да се потърси медицинска помощ.

Освен от морската вода заразяването с Vibrio vulnificus може да се получи от ядене на сурови или недостатъчно обработени миди и стриди. Не може да се предава между хора. Д-р Ерик Шамас, който работи в болница във Флорида, коментира, че е много важно всички хора, които живеят в морска среда, да са наясно какви са опасностите. “Всеки път, когато имате нарушаване на слоя на кожата и сте в морска среда, теоретично сте изложени на риск”. Той уточни, че подобни тежки инфекции са рядкост.

При порязване д-р Шамас препоръчва да се стои далеч от морска вода. Ако пък то се случи, докато сте в нея, хубаво е раната да се промие обилно с вода и сапун и да се проведе консултация с лекар.

Миналата година е имало общо 74 случая на заразяване с Vibrio vulnificus, от които 17 са завършили със смърт. Цифрите обаче са завишени, тъй като ураганът Йън изля отпадъчни води в океана, което увеличи нивата на бактерии. Министерството на здравеопазването на щата Ню Йорк издаде насоки за жителите миналата седмица как да идентифицират инфекциите с Vibrio vulnificus заради 3 смъртни случая през лятото.