Всеки ден умира по един българин от хепатит С. На година има 412 смъртни случая, а общият брой на инфектираните е 87 000.

 Това стана ясно по време на пресконференция, организирана в УМБАЛ "Св. св. Иван Рилски“ по повод Световния ден за борба с хепатита. В събитието взеха участие представители на Министерство на здравеопазването, медицинската и пациентска общност.

"Винаги съм подкрепял борбата с различни лобита, като се опитвам да защитим интереса на пациентите", заяви директорът на болницата д-р Дечо Дечев. 

По думите му остават няколко неща, които да се направят, като едно от тях е да се приложат критериите по света. Може да намерите подкрепа в мое лице и в лицето на болницата, заяви още д-р Дечев. 

"На всеки шест минути някой губи живота си от рак на черния дроб в Европейския регион на СЗО", обясни заместник здравният министър доц. Михаил Околийски. 

По думите му над 100 хил. души умират от хепатит В и С в европейския регион на СЗО. Вирусните хепатити не се предават чрез целувки, прегръдки или напитки, обясни Околийски.  

Първата цел на здравните власти е да се намали заболяемостта с 45% до 2025 г. "Много амбициозна цел, дано да успеем", каза заместник-министърът. Според него трябва да се достигне и задържи 95% обхват с трети прием на ваксина срещу хепатит Б при деца.

Да се популяризира изследването, иска още Околийски. По думите му хората, които имат татуировки или са преминали през медицински интервенции, е добре да си направят тест. 

Сред останалите цели са да се повиши нивото на информираност сред населението и да се укрепи системата на епидемиологочин надзор.

България е една от първите държави в света, които е въвела ваксината, обясни д-р Красимир Антонов, председател Българското дружество по гастроентерология, председател на Експертен съвет към Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити 2021-2025 г. Д-р Красимир Антонов

Д-р Красимир Антонов

По думите му един българин умира всеки ден от хепатит С. На година има 412 смъртни случая, сочи международно проучване. 87 хил. са инфектирани. 

Според него липсва информационна кампания за профилактичните прегледи, няма национален регистър, както и няма услуги по превенция и скрининг в рисковите групи.