Подозират, че Андреа Пургатори, водещ на предаването по тв канала "Ла Сетте", е починал заради сгрешена диагноза и терапия

Милиони италианци, които следяха редовно популярното разследващо предаване „Атлантиде” по канала Ла Сетте, още не могат да повярват, че водещият му Андреа Пургатори си отиде така внезапно. Малцина знаеха, че той се беше разболял тежко, но как и защо почина скоропостижно, сега трябва да каже следствието.

12 роднини, приятели и медици, лекували известния журналист, писател и автор на много разследвания за атентати и за изчезването преди 40 г. на Емануела Орланди, ще свидетелстват за последните 16 седмици от живота му. Римската прокуратура ги призова в качеството им на информирани лица и те сега трябва да възстановят пред властите голготата на 70-годишния Пургатори, започнала в края на април т.г. Тогава той се оплакал за пръв път, че изпитва умора и че било усилие за него да извършва и на най-простото нещо.

Журналистът, работил в миналото и за в. „Кориере дела сера”, отишъл на доктор, който го посъветвал да се отнесе до двама лекари, светила в медицината. И двамата сега се разследват – проф.Джанфранко Гуалди е един от най-добрите експерти в сферата на радиологията, до когото се отнасят много известни личности, а от 1981 г. е консултант на Ватикана. Сред пациентите му бил и папа Йоан Павел II.

Разследва се и сътрудникът на професора -Клаудио ди Биази. Според тяхната диагноза журналистът имал метастази в мозъка заради тумор на белия дроб и му оставали само месеци живот. Ще бъдат изслушани обаче и други известни специалисти, които са имали някакво отношение към ходенето по мъките през последните три месеца на Пургатори. Сред тях са и известният онколог Фабио Маркети, който следял състоянието на журналиста, както и доцентът от римския университет „Сапиенца”Алесандро Боцао. Именно той, след като подложил пациента на нови изследвания, стигнал до заключението, че не присъстват диагностицираните му преди това метастази в мозъка заради тумор на белия дроб.

Нещо повече – че изобщо не са съществували, а точно заради тях Пургатори бил подложен на тежка радиотерапия. Според Боцао ставало въпрос вместо това за мозъчна исхемия. След радиотерапията състоянието на водещия се влошило рязко, той изпаднал в кома и починал в университетската болница „Умберто I”.

За да стигне до фаталния си край, журналистът минал през най-авторитетните частни клиники в Рим – от „Вила Маргерита” до католическите„Пий XI”, „Сан Пиетро Фатебенефратели” и „Паидеа”. На 8 юли обаче бил приет по спешност в „Умберто I”, където починал на 19 юли.
Все още погребението му се отлага, тъй като трябва да бъде направена нов томографски анализ, а после и аутопсия на трупа му. В рамките на 60 дни вещи лица ще трябва да преценят дали Пургатори е бил диагностициран и лекуван погрешно, и дали в противен случай можел да живее още.