Как се справяте с лошото настроение - посягате към чипса и сладкишите, звъните на приятел, приемате антидепресанти или спортувате? Множество проучвания показват, че физическите упражнения са по-добър избор за справянето с редица психологически проблеми. Последното изследване на австралийски учени потвърждава тази концепция. Резултатите от него бяха публикувани в британско списание през февруари.

По принцип при проблеми с психическото здраве лекарите предписват хапчета, а на промените в начина на живот, спорта, регулирането на съня и здравословния начин на хранене гледат като на допълнителни варианти. Много рядко те съветват своите пациенти да обърнат внимание на ежедневните си навици и да се откажат от онези, които не им помагат да се чувстват по-добре, предава Радио Китай.

В своето проучване австралийските учени се опитали да разгледат всички доказателства за връзката между физическите упражнения и психическото здраве. Те прегледали резултатите от хиляди проучвания, проведени сред над 100 000 участника.

На психическото здраве често не се обръща такова голямо внимание, но почти всеки се сблъсква с психологически проблеми в даден момент от живота си. Най-разпространено психическо разстройство е тревожността, която изглежда става все по-изразена сред децата и хората на средна възраст, докато депресията се оказва най-голямото бреме за нормалния живот.

Австралийските учени установили, че физическите упражнения дават най-добрите резултати в лечението на депресията. Те се оказали 150% по-ефективни от хапчетата и когнитивно-поведенческата терапия и и оказали по-благотворно влияние от консултациите с психолог. Резултатите от изследването показали, че физическите упражнения намаляват симптомите на депресията с 42-60%, докато разговора с терапевт и хапчетата – с 22-37%. Учените стигнали до извода, че те са най-доброто средство както за тревогата, така и за депресията.

Всеки вид движене е ефективно и дава резултати. Редовните физически упражнения, независимо под каква форма са - танци, ходене или йога, значително подобряват състоянието, докато бездействието го влошава. Въпреки това учените установили, че краткото интензивно физическо натоварване е най-ефективно. Не случайно през последните години кратките тренировки с висока интензивност придобиват все по-голяма популярност.

За по-възрастните обаче по-благоприятна се оказала разходката с продължителност от 20 до 40 минути. Макар и да изглежда не толкова ефективна и да не предизвиква силно изпотяване, тя е най-добрият вариант за хората, за които интензивните упражнения са опасни за здравето. Проучванията доказват, че редовните разходки значително подобряват настроението и психическото здраве.