Първият пациент, диагностициран с аутизъм в света, почина в средата на юни на 89-годишна възраст, предаде АФП, като цитира семейството му.

На американеца Доналд Триплет, описан в научната литература като "Доналд Т.", е поставената диагнозата през 1943 г., когато е на 10 години. Според лекарите той страда от нервно-когнитивното разстройство, известно като аутизъм.

Като първи случай, регистриран от медицината, американецът изиграва ключова роля за идентифицирането на това заболяване. Заради това той дава множество интервюта, герой е в документален филм и книга.

Като малък Доналд Триплет не отговаря на молбите на родителите си за помощ, не се интересува от другите деца, но се оказва способен да запаметява много точно информация и цифри.

Притеснените му родители написват писмо от 22 страници до детски психиатър, в което подробно разказват за поведението на сина си. Този документ се превръща в еталон за документиране на симптомите на този вид разстройство.

Въпреки диагнозата си, считана тогава за тежко увреждане, Доналд Триплет успява да продължи обучението си и повече от 60 години работи в банка в малкото градче Форест, Мисисипи.

През 2020 г. едно от 36 деца в САЩ е диагностицирано с аутизъм, сочат данни на американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията, отбелязва АФП.