•  Учените: Диагностиката е на високо ниво - високо- технологично сканиране може да определи болестта и да покаже точно къде е необходимо лечение
  •  Бъдещето на борбата с онкологичните заболявания е индивидуалното, изготвено за всеки отделен пациент лечение

Големите медицински открития направиха така, че ракът вече не е непременно смъртна присъда, обяви онколог със световна слава.

Данните сочат, че през последните години оцеляването от тази смъртно опасна болест се е повишило забележително. През 1970 година само един от четирима пациенти с рак на простатата е доживявал следващото десетилетие.

Днес цифрите показват, че 75 процента от мъжете с тази диагноза след 10 години са все още живи, казва британският професор от полски произход Карол Сикора, международен капацитет в изследването и лечението на рака. Той твърди, че има напредък в преживяемостта и при най-смъртоносните форми като рак на панкреаса, което се дължи на напредъка в медицината, ранната диагностика и по-качествените грижи.

Степента на оцеляване при рак на панкреаса се е увеличила 5 пъти през последните 50 години - от само 1 на 100 през 1970 г. до един на 20 сега.

Днешните пациенти с онкологични заболявания имат много по-сериозни причини да се надяват, уверява специалистът с над 40-годишен опит в интервю за в. “Дейли мейл”. „В миналото под една трета от хората с тази опасна диагноза са били излекувани, сега те са над 51 процента - цитира статистиката той. - Това е огромна промяна само за едно поколение.”.

Според лекаря за страдащите от рак идват по-добри времена. Година след година, десетилетие след десетилетие се правят

медицински открития, които повишават шансовете

на пациентите и за много от тях фактът, че са болни, не означава, че са обречени.

Коментарът на професора е във връзка с изследване на Оксфордския университет, което установи, че днес жените с рак на гърдата имат две трети по-голям шанс да оцелеят от тези преди 20 години. Изследователите са установили, че между 1993 и 1999 г. пациентките с рак на млечната жлеза са били изправени пред 14 % риск да починат през първите 5 г. В периода 2010-2015 г. този риск е спаднал до 5%.

Дори пациенти, на които е поставена най-съсипващата диагноза, не трябва да губят надежда, тъй като “изненади никога не са изключени“, казва Карол Сикора. „Колкото и да е малък шансът да оцелееш 5 години от рак на панкреаса с разсейки в черния дроб, все пак има 3 процента такъв, а през този период в лечението може да настъпи пробив”, разсъждава той.

Множество фактори стоят зад подобрените резултати в борбата с рака, но ключов е подходът на лекарите.

“Когато започнах да практикувам, докторите се бореха с болестта главно чрез съсипваща химиотерапия

и понякога хората умираха от нея - казва онкологът. – Днес тази терапия е много по-деликатна, медикаментите – по-щадящи, лекарите – по-добри в прилагането ѝ и в справянето със страничните ефекти.”

Диагностиката също е на друго ниво - високотехнологично сканиране може да определи болестта и да покаже точно къде е необходимо лечение.

„Моментът, който промени живота ми, бе през 1974 г,. когато за първи път видях компютърна томография - спомня си проф. Сикора. - Преди това не можехме да видим вътрешната анатомия на пациента и изведнъж пред нас се откри раковото образувание и нормалната тъкан около него. И изображенията, които получаваме сега, са много по-добри от тези през 1974 г.“

Сикора споделя убеждението на колегите си, че бъдещето на борбата с рака е индивидуалното, изготвено за всеки отделен пациент лечение. “Хората могат да имат една и съща болест, но да получат различни лечения за нея. С времето грижите за онкоболните ще стават все по-фини и прецизни,

чрез молекулярен подход и ДНК анализи ще се разработват методи за селективното унищожаване на тумора във всеки отделен случай”, разказва той.

Общите данни за рака позволяват да се правят сравнително верни прогнози на шанса за оцеляване. Но индивидуалният подход ще прогнозира този шанс за всеки пациент, като се отчитат фактори като възраст, наличие на други здравословни проблеми и уникалните аспекти на конкретното заболяване. Във всички случаи, казва онкологът, дори и при най-сериозните случаи е изключително важно да не се губи надежда.

Експертите прогнозират, че в бъдеще някои форми на рак ще изчезнат благодарение на нови лечения. Един от тях, заради успеха на ваксините, е ракът на маточната шийка. В резултат на ваксинациите случаите на зараза с човешки папиломавирус във Великобритания са намалели с 87 процента. Сред жените, които сега са на двадесет години - първото поколение, което е получило инжекцията, –

болестта се е стопила от около 50 случая на година до само 5

Зад инфекцията, причинена от човешки папиломен вирус стоят над 90 процента от случаите на рак на маточната шийка.

Около 167 000 души умират от рак всяка година във Великобритания, което представлява около една четвърт от всички смъртни случаи. В САЩ жертвите са 599 589 годишно, цитира статистиката в. “Дейли мейл”.